PETKİM TREK FETHİYE’DE, 4.GÜN: Afkule Manastırı, Sarnıç, Kaya Köyü (6 Mayıs 2016)

4.GÜN: Afkule Manastırı, Sarnıç, Kaya Köyü – 6 MAYIS 2016

DSC07699Bugün için Yusuf bizi deniz manzaralı güzel bir parkurda yürüteceğini söylemişti. Kaya Köyü Fethiye sapağını geçtikten sonra Baykuş ismi verilen bir kır kahvesinde bizleri bekliyen Fethiyeli dostlarla buluşup, Afkule sapağına kadar araçla devam ettik. Burada başlayan yürüyüşe Ayşen, Selma ve kaptanımız Dilek de katıldılar, zira Afkule ve Sarnıç’ı görmek istiyorlar.

Afkule Manastırı, Trabzon’daki Sümela manastırını hatırlatan bir yerleşimde denizin kenarındaki dik yamaca yapılmış. Yıkık kule duvarları, sinagog ve bazı kutsal oda kalıntılarından ibaret tarihi bir mekan. Herhangi bir koruma, restorasyon işareti, bir açıklama levhası yok. Yani kaderine terkedilmiş vaziyette konuklarını kabul ediyor.

Sarnıç ise Afkule’den daha aşağıda denize yakın bir noktada, özellikle yalçın kayalıklardan damlayan suların kireçlerinin taşlaşmasıyla oluşmuş sarkıtlarla dikkati çekiyor. Kalıntılar çok ilginç değil ama çevredeki doğa ve deniz manzaraları harika.

Afkule ve Sarnıç ziyaretlerinden sonra yürüyüşçüler olarak Kaya Köyü’ne doğru devam eden patikaya tırmanmaya başladık. Ağaçlar arasından güzel manzaralar ve kuş sesleri içinde devam eden klasik Likya Yolu benzeri parkurdan yürüdük. Uzun sürmeyen bir öğle molası verdikten sonra Kaya Köyü’nü uzaktan gören muhteşem manzaralı bir açıklığa kadar yürüdük.  Kaya Köyü, ormanlık alanlar ve zirveleri dumanlı dağlarla bu manzara insana derin bir huzur veriyordu.

DSC07740Kaya Köyü manzaralı tepeden aşağı indikten sonra yakın tarihlere kadar kullanıldığını tahmin ettiğim bir sarnıcın yanında dut toplama molası verdik. Gurubun tamamı geldikten sonra, üzerindeki levhada Belen 2003 yazan, Kaya Köyü durağının dibindeki güzel çeşmede yürüyüşü  noktaladık.

Böylece rehberliğini Yusuf Çilengir’in yaptığı, toplamda 4 gün olarak planlanan Petkim Trek organizasyonunun yürüyüş programı sona ermiş oluyordu. Bu sürede Fethiye Dağcılıklı dostlarımızın özverili eşlikleri her türlü takdirin üzerinde kıymetlidir. Ayrılma noktasında çay kahve ile son defa bir araya geldiğimizde, İzmir’de yapılacak bir doğa yürüyüşleri organizasyonu ile buna karşılık vermek istediğimizi ifade ettik.

Petkim Trek Fethiye Dağları etkinliklerinin sonuncusunda çektiğim fotoğraflardan hazırladığım albümü aşağıdaki linkten izleyebilirsiniz.

Not: Aşağıdaki fotoğrafları herhangi birine tıklayıp, açılan penceredeki veya klavyeniz üzerindeki ok işaretleri yönünde izleyebilirsiniz.

PETKİM TREK FETHİYE’DE, 4.GÜN: Afkule Manastırı, Sarnıç, Kaya Köyü (6 Mayıs 2016)” hakkında 2 yorum

  1. Şinasi Bey, kaleminize, yüreğinize sağlık, iyi bir etkinlik oldu, 2.gün Mendos yürüyüşüne babadağa çıkan araç yolun 1100 mt rakımdan saat 10.00’da başlamıştık, 1750 mt, öğle molası (4 arkadaş 1800 mt zirveye gittiler) sonrası dönüşü farklı rotadan giderek nohut ovası üzerinden aynı başlangıç noktasına saat 17.30’da vardık. Mendos yürüyüşünden ilk hatırlayacağım, panoramik görüntülerin güzelliği ve çeşitliliği, sağlıcakla.

  2. Teşekkür ederim Mehmet Tural. İzninle Mendos yorumunu sayfamda kullanacağım; böylece 2. Gün boş kalmamış olacak. Yeni bir etkinlikte buluşmak üzere, sağlıkla kalın. Selamlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir