5 Ağustos 2010 Saat:22’de Gökyüzünde Küçük Bir Gözlem Yapalım (5 Ağustos 2010)

Bu yazı 5 Ağustos gecesi saat 22′de Kuzey Yarıküredeki Türkiye’den görülebilen yıldızlar ve takım yıldızların çıplak gözle gözlenmesine yardımcı olmak, daha doğrusu gökyüzü gözlemine ilgi uyandırabilmek, amacıyla Prof.Dr. Mehmet Emin Özel yönetimindeki Tübitak Marmara Araştırma Merkezi Uzay Bilimleri Bölümü’nün hazırladığı “Gökyüzünü Tanıyalım” isimli eserden aldığım bilgilerden yararlanılarak hazırlanmıştır. Amacım fazla detaya girmeden okuyucunun ilgisini uyandırmaktan ibarettir. Ayrıntılı bilgiler anılan kitapcıkta ve başka yayınlarda istendiğinde kolaylıkla bulunabilir.

5 Ağustos saat 22 civarı karanlık bir gecede aşağıda kısaca bahsedilen yıldızları bulabilirsiniz. Eğer bu tarihten sonra gözlem yapılacaksa behsedilen yıldızlar daha doğu bölgelerde yeralacaklardır.

Yaz Üçgeni(Vega, Deneb, Altair):

Güneşin battığı Batı yönününe sırtımızı çevirdiğimizde sol omzumuz Kuzey, sağ omzumuz Güney ve tam karşımız da Doğu olacaktır. Bu mevsimde bu saatlerde Başucu Noktası civarında kolayca gözüken 3 parlak yıldıza Yaz Üçgeni denir. Yüzümüz Doğu yönüne dönükken tam tepemizde Çalgı takımyıldızının en parlak üyesi hafif mavi renkli Vega bulunur. Vega’nın soluna doğru 3 yumruk genişliğinde dönersek 2. parlak yıldız olan Kuğu takımyıldızındaki Deneb’i bulumuş oluruz. Kuğu’nun kuyruğu gibi kabul edilen Deneb bu mevsimde Kuzey-Güney doğrultusunda yeralan Samanyolu içinde gözükür. Deneb’in 5 yumruk genişliğinde güneyinde, sizin solunuzda, Kartal takımyıldızının en parlak üyesi olan Altair yeralır.

Çalgı (Lir)Takımyıldızı:

Çalgı takımyıldızı Vega’nın doğusunda küçük bir paralelkenar gibi durur. Vega bizden 26 ışıkyılı uzakta bulunmaktadır.

Kuğu Takımyıldızı:

Kuzey Tacı olarak da bilinen Kuğu takımyıldızının en parlak üyesi olan Deneb(Deneb Arapça kuyruk demektir) bizden 1600 ışıkyılı uzaktadır.

Kartal Takımyıldızı:

Kartal takımyıldızının en parlak üyesi olan Altair Vega ve Deneb’den yaklaşık 4 yumruk genişliği güneyde bulunur. 16 ışıkyılı uzaktaktaki Altair Arapça kartal demektir.

Yay Takımyıldızı:

Yüzümüz batıya dönükken Deneb ile Altair doğrultusunu aralarındaki mesafe kadar güneye gelirsek ufka yakın Yay yıldızlarının en doğudaki ya da en soldaki yıldızına ulaşmış oluruz. Çok parlak yıldızları olmayan Yay takımyıldızı efsanevi yay çeken insan başlı at şekline benzetilmiştir.

Akrep Takımyıldızı:

Akrep Yay’ın sağında, yani batıya doğru yeralmıştır. Gurubun en parlak üyesi Antares(Scorpion)guruba adını vermiştir ve Akrep Kalbi olarak da bilinir.

Yılancı Burcu:

Elinde yılan tutan bir tıp adamı şeklinde betimlenmektedir ve en parlak yıldızı adamın başını oluşturmaktadır. Bu yıldız bizden 60 ışık yılı uzakta yeralmaktadır.

Terazi Takımyıldızı.

Akrebin ön bölümünde, hemen sağda yeralır. Gurup çok dağınık ve bulanıktır. Ancak çok karanlık gecelerde gözlem yapmak gerekir.

Oğlak Takımyıldızı:

Yıldızları oldukça sönük olan gurup, Akrep Terazi guruplarının solunda ufuk çizgisine yakın olarak dağınık bir şekilde yeralmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir