YENİFOÇA ÇANAK TATİL SİTESİ YENİDEN YAPILANACAK(MI?)! (19 Ağustos 2010)

Emekli olduğum 2003 yılından beri yaz mevsimlerini, Yenifoça Çanak Tatil Sitesi’ndeki mütevazi minik yazlığımızda yaşıyoruz. Sitemiz ne kadar mütevazi ise, denizimiz de o kadar güzeldir. Evlerimizin deniz manzarası, adı gibi çanak şeklindeki koya hakim yerleşiminden dolayı muhteşemdir. Bakkalı, kafeteryası, spor alanları, çocuk oyun parkları, atık giderme tesisi, su deposu, lokal, yönetim binasi ve oto parklarıyla Sitemizin oldukça büyük bir ortak alanı vardır. Ancak her sene yapılan güzelleştirme çalışmalarına rağmen ortak alanlardaki özelleştirme yağmaları gibi temel yanlışlar Sitemizi çirkinleştirmektedir.

Sitemizin yönetim kuruluna katılmam için bir zamanlar tarafıma yapılan ısrarlı telkinleri “Site sakinlerine çok uçuk gelecek fikirlerim var” diyerek reddetmeme karşılık bir belge olarak kayda geçmesi için Sitemizde yapılmasını önerdiğim fiziki değişikliklerin özetini “ÇANAK TATİL SİTESİ UYGAR YAŞAM PROJESİ” adı altında toplayarak bana yönetime katılmam için ısrar eden arkadaşlarıma takdim ettim ve bazılarına da okudum. O günden beri hiç kimse bir daha benimle bu konuda konuşmadığı gibi bir daha da bu amaçla kapımı çalmadılar! Böylece doğmadan ölen projemin hiç olmazsa sanal ortamda yaşaması için merak edebilecek olanlar çıkar umuduyla yayınlıyorum.

“ÇANAK TATİL SİTESİ UYGAR YAŞAM PROJESİ”
Şinasi Yüksel

Çanak Tatil Sitesi’nin uygar bir görünüm kazanarak sakinlerimizin yaşantısına katmak için “Çanak Tatil Sitesi Uygar Yaşam Projesi” hayata geçirilecektir. Kısaca UYP diye adlandıracağım projenin gerçekleştirilmesi Sitemizin görünen insan yapısına göre oldukça iddalı ve radikal bir projedir. Bununla ne demek istediğimi daha iyi anlatabilmek için UYP kapsamında yapılmasını zorunlu gördüğüm temel hususlar aşağıda sıralanmıştır:
1- ORTAK ALANLARDA ORTAK KULLANIM SAĞLAMAK – Bunun için ortak alanlarda varolan özel duvarlar ve beton, seramik vb. yapılar kaldırılacaktır. Buralarda bulunan beton parmaklıklar bazı site içi yollarda tehlike arzeden yerlere monte edilecektir. Mevcut bahçe düzenlemeleri zaman içinde ortak kullanıma uygun olacak şekilde düzenlenecektir. Ortak alanlarda bulunan her türlü masa, salıncak gibi eşyalar kaldırılacaktır.
2- EVLERDE GÖRÜNTÜ BİRLİĞİ SAĞLANACAKTIR – Sitemizi çirkinleştiren evlerdeki her türlü haksız mekan büyütmelere son verilerek mevcut tüm farklılıklar ortadan kaldırılacaktır. Balkonların odalara katılması, çeşitli merdiven ve duvar revizyonları, pencere genişletmelerı orjinal haline getirilecektir. Sitemizi çirkinleştiren her türlü bakımsızlık sonlandırılacaktır. Bunun için evinin dış sıva, çatı ve pergule bakımlarını yaptırmayan üyelerimizin ev bakımları yönetim tarafından sıra ile yaptırılarak ücreti üyelerimizden tahsil edilecektir.
3- DENİZ SAHİLİ DOĞAL YAŞAMA TERKEDİLECEKTİR – Deniz kıyısının herkesin kullanımına kavuşabilmesi için Sitemiz kontrolunda bulunan sahil şeridindeki her türlü beton yapı sökülerek sahilde doğal yaşamın tekrar oluşması beklenecektir. Bu konuda İzmir körfezi, önce kirletilmesinin durdurularak zaman içinde kendini toparlamasının gerçekleştirimesi iyi bir örnek olarak hatırlanabilir. Deniz kenarı temizlenerek şezlong, gölgelik gibi malzemeler çimenlik bölgesinde konuşlandırılacaktır. Denize girmek isteyen üyelerimize yardımcı olmak üzere minumum sayıda direkten oluşan bir iskele yapılacaktır. Mevcut dubalar da deniz üzerinde yeralacaktır. Sahildeki duşlar “umumi banyo” haline getirildiği için kaldırılacaktır. Duş ve tuvalet ihtiyacı için yönetim binasında gerekli düzenlemeler yapılacaktır. Sahildeki tekneler için uygun bir alan ayarlanacaktır. Yabancı tekneler ve kırık dökük kullanılmayan tekneler kaldırılacaktır.
4- ATIK GİDERME REVİZE EDİLECEKTİR – Atık Giderme Ünitesi revize edilecek ve gerekirse yeri değiştirilecektir.
5- AÇIK, ŞEFFAF VE KATILIMCI BİR YÖNETİM YARATILACAKTIR – Yönetim her türlü kararlarını oybirliği ile alacaktır. Parasal konularda açık ve şeffaf olunacak, her türlü ihale için katkı vermek isteyen üyelerimizin önerileri dikkate alınacaktır. Tüm alımlar idare panolarında aytıntılı bir şekilde ilan edilecektir.
6- GENEL ANKET DÜZENLENECEKTİR – Üyelerimizin her konudaki fikirleri alınacak ve olanaklar dahilinde yaşama geçirilectir. Bu amaçla her şeyden önce tüm üyelerimize açık genel bir anket çalışması yapılacaktır.

7- LOKAL, MARKET, SPOR TESİSLERİ, PARKLAR, OTOPARKLAR – Genel Anket sonuçlarına göre ve üyelerimizin önerileri dikkate alınarak yeniden değerlendirilecektir.

Bilgilerinize arz olunur.

YENİFOÇA ÇANAK TATİL SİTESİ YENİDEN YAPILANACAK(MI?)! (19 Ağustos 2010)” hakkında 8 yorum

  1. Sinasi Bey ,
    Blogunuzu tesadufen buldum. Yazdiklarinizdan cesaret alarak bu sene sitenizden kiralik bir daire tuttum. Yasadikca ne kadar dogru bir karar aldigimi fark ediyorum. Yazilariniz ve o guzel resimleriniz icin cok tesekkurler. Umarim bir gun sahilde size ve esinize kahve ismarlayabilirim.

  2. Ebru Hanım
    İltifatlarınıza çok teşekkür ederim. Yazılarımın okunduğunu duymak beni mutlu ediyor. Foça Çanak sitesi için çok olumlu şeyler yazmamıştım ama denizimiz ve manzaramız güzeldir. Neticede Siz Çanak’dan hoşnut kaldığınıza göre sitemize hoş geldiniz. İyi tatiller diliyorum.

  3. Balkon kapatmalari mavisehir de kabul edildi. Bence o kişilerin tercih hakkıdır. Kış aylarında orada ikamet etmek isteyen kişiler için. Görüntü kirliliği değildir. Tüm kent ve yazlık konutlarda uygulanıyor. Ama onun dışındaki önerilerinize katılıyorum. Saygılar. Esen kalın.

  4. Yorum gönderdiğiniz için teşekkür ederim. Hele fikirlerime katılmanız harika! Zira en yakın dostlarım bile çoğunu çok uçuk buldu. Bu nedenle genele ifade etmedim, yönetimlere önermedim. Kayıt olsun diye blogda paylaştım. İyi günler.

  5. Şinasi by merhaba tesadüf eseri yazınızı gordum,çanak sitesinin 30 yıllık bır mudavimi olaraktan yazınıza cevap verme ıhtıyacı duydum çoçuklugum bu sıtede geçti 30 yıldırda bu sıtenın guzelleştırılmesi için hiç birşey yapılmadı dediginiz gibi site sakınlerinin çoğu evlerinin odasını buyuttu balkonunu genişletti penceresini açtırdı herkes bıseyler yaptırdı kendilerine göre evlerini genişletip kullanma alanlarını guzelleştırdıler ama şuan hıç kımse çevresine bakmıyor sıtenın guzelleşmesi için kımse bısey yapmıyor artık sıteye gırer gırmez logarın kokusu karsılıyor bizleri bizim evimşz yukarda tepede yukarıya cıkana kadar kurumus otlar kıylarda bırıkmıs çopler gostermelık kaldırım kenarları boyanmıs ama etrafları temızlenmedigi için goruntu berbat.sahıle gelınce bakımsız bır kafeterya etrafı aynı o sekılde denız kıyısı yosun dolu yapılan hıç bırşey yok.yönetim şimdi degişti fakat ben gördügüm kadarıyla bu yenı gelen yönetimde bişey yapmıyacak bu sitenın başına sizin gibi guzel şeyler yapmak ıstıyen kısıler gelmeli.ki çanak tatıl koyunun çehresi degişsin..gonullu olarak sitenın guzelleşmesi için ben sizinle çalışmaya hazırım..

  6. Yorumunuza bayıldım.😊
    Dediğiniz gibi güzel olmayan pek çok şey var. Ancak bunların benim gönlümde yaşattığım gibi düzeltilmesini arzu eden bir çoğunluk olmadığını düşünüyorum. Neticede nasıl ki çevremizdeki sahilleri çöp içinde bırakan insanlar bunu yapmaya devam ediyorlarsa, bunu kanıksamışlarsa, hatta çöplerle “mutlu” olabiliyorlarsa bizim Site sakinlerinin güçlü çoğunluğu da buraya alışmışlar! Heryeri kirletiyorlar, ortak alanları talan ediyorlar; bir bakıma gecekondu kültürü. Ne yazık ki yapacak bir şey yok!😥
    Ne yapıyorum yazayım: Sabahları gün doğarken çevre sahil ve tepelerinde yürüyorum, gündüz de deniz kenarına inip koyda yüzüyorum; ortalıkta fazla gözükmüyorum! Zira göreceğim bakımsız bir çevre, bu çevreyi saygısızca kullanan ve kirleten insanlar, ilaveten yüksek sesli diyaloglar, müzik adına ses kirliliği vs vs.
    Yakınacak çok şey var, önerilecek de, ama sitemizdeki ‘ortak akıl’ uygun değil.
    Yorumunuzu biraz önce gördüm. İlk anda aklıma gelenleri yazarak sizi cevapladığımı kabul etmenizi rica ederim.
    Yorum yazdığınız için teşekkür ederim.

  7. Selamlar bende görüşlerinize katılmakla beraber bahçelerin birleştirilmesi fikrine karşıyım köpeğim var bu yüzden daha önceki yaşadığım sitelerde bahçe ortak diye hayvanı evde tutmak zorunda bırakmasın bırakıldım şuan çanak sitesinden satılık ev arıyorum sırf bahçeyi hayvan kullanabilsin diye inşallah yaza kadar bulurum
    Selamlar

  8. Ayşen Hanım, bildiğim kadarı ile Çanak Sitesi’nde tapular evlere aittir. Yani bahçeler diye ifade ettiğiniz alanlar ortak alandır. Bu durum yasal olarak böyledir, ancak pekçok ev sahibi, belki de tamamı bu durumu bile bile ortak alanları birbirleri ile anlaşarak paylaşmışlardır. Bu durum yasal değil, ancak demokratiktir!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir