Germiyan Köyü(Slow Food) (7 Nisan 2017)

Villakent Mahallemiz Villakent Elele Derneği organizasyonu ile yaptığımız Alaçatı Ot Festivali gezimizde ilk durağımız Germiyan Köyü olmuştu. Biraz dinlenmek üzere uğradığımız köyde çok güzel vakit geçirdik ve adeta gezi içinde ayrı bir gezi yapmış gibi olduk.
 
Germiyan Köyü İzmir’in Çeşme ilçesine bağlı şirin mi şirin bir köy. Çeşme’de bulunan tek Türkmen Köyü ve Türkiye’de Slow Food (Yavaş Gıda) hareketine katılan ilk köy. Yavaş gıdadan amaçları, katkısız gıdalar üretmek ve geleneksel yemekleri yaşatmak imiş. Bunun için bütün köy seferber olmuş durumda. Ekmeklerini katkısız doğal ekşi mayadan pişirmeye başlamışlar. Sebzeler kendi tarlalarından geliyor ve yemeklerini bunlarla yapılıyor. Kesinlikle mevsimsiz turfanda ürünler kullanılmıyormuş.
 
Biz aracımızla Köye girer girmez dikkatimizi çeken ilk husus evlerin beyaz duvarlarının çiçek desenleriyle süslenmiş olması oldu. Ayrıca köyün heryeri çok temiz ve birçok mekan misafirler için özel olarak hazırlanmış.
 
Bugün Cuma olmasına karşın birçok yerli turist otobüsü köye gelmiş. Ortalıkta çoğu kadın olmak üzere birçok meraklı misafir çevreyi geziyor. Köylüler gelenlere güleryüz ve yakınlık gösteriyorlar. Germiyan köyünün Ekim ayındaki festivaline davet ediyorlar.
 
Köy duvarlarının desenlerini Nuran Erden isimli bir sanatçı bayan yapıyormuş; tek istediği evin beyaz badana yapılması! Böyle bir sergileme kuşkusuz çok güzel, ancak ilginç bir nokta var: Sanatçının annesi “Goca Emine”nin evi beyaz badanalı değil!
 
Biz köyde bir tur attıktan sonra Dilek hanımın “Hamarat(Nokokira)” isimli bir evinin önündeki portatif sandalye ve mink taburelerde dinlendik. Bu sıralarda bir otobüs dolusu misafir beklemedikleri için biraz telaşlandılar ama, sonra büyük bir beceri ile kahve ve Acıbadem Şerbeti(Somato) ikramlarını yetiştirdiler.

Bu minik gezide çektiğim fotoğraflardan seçtiklerimden ve arkadaşların paylaştıklarından hazırladığım albümü aşağıdaki linkten izleyebilirsiniz.

Not: Aşağıdaki fotoğrafları herhangi birine tıklayıp, açılan penceredeki veya klavyeniz üzerindeki ok işaretleri yönünde izleyebilirsiniz.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir