Villakent’te Bir Doğa Mucizesi(!): Sazlıgöl Sığırcıkları (15 Şubat 2011)

Liz ile sabah yürüyüşlerinde  uğradığımız, Villakent’teki evimizin bitişiğindeki Sazlıgöl’de bu günlerde her akşam güneş batarken bir doğa mucizesi yaşanıyor: Milyonlarca sığırcık kuşu geceyi Sazlıgöl’de geçirmek için sürüler halinde geliyorlar. Uzaktan kara bulutlar gibi gözüken sürüler sazlar üzerinde uçuşarak kendilerine konacak yer arıyorlar. Bazı sürüler kondukları yerlerde ötüşüp dururken bazıları da sürüler halinde habire yer değiştiriyorlar. Neticede güneş battığında hareket bitiyor ve çok büyük bir kuşlar korosunun cıvıltıları gece boyu sürüyor. Dün akşam bu olayı görüntülemek ve sizlerle paylaşmak için mütevazi fotoğraf makinemle göle yaklaşıp fotoğraf ve videolar çektim.MOV06886

Bu fotoğraflar aşağıdaki linkten izlenebilir.

Ertesi sabah Liz’le tekrar göle yürüdüğümüzde derin bir sessizlikle karşılaşıyoruz. Herhalde gün ışırken bütün Sığırcıklar günü geçirecekleri doğalara uçmuşlar. Gölde sadece beyaz kafalı siyah Su Pilici sürüleri topluluklar halinde yüzüyorlar. Yaban ördekleri onlardan ayrı olarak yüzüyorlar ve biz yaklaşınca uçuyorlar. Su Piliçleri ise su üzerinde kanat çırparak sazlıklara doğru topluca kaçışıyorlar.

2006 yılından beri yaşadığımız Villakent’teki evimizden  Batı istikametine doğru baktığımızda ileride Mordoğan ve Karaburun kıyıları ile İzmir Körfezi, yakında ise Sazlıgöl doğası görülmektedir. Yakında Kuş Cenneti bulunduğu için Sazlıgöl’de ve çevredeki küçük sulak alanlarda sık sık çeşitli kuşlar görüyoruz. Uzaktan görebildiğimiz beyaz kuşlar arasından Balıkçıl ve Flamingoları tanıyabiliyorum. Hatta Pelikan bile gördüğüm oldu. Su Pilicı denilen kırmızı gagalı, beyaz kafalı siyah kuşlar sürüler halinde yaz kış Sazlıgöl’de yaşıyorlar. Aralarında yaban ördeklerini seçebiliyorum. Büyük kuşlardan en çok karşılaştıklarımız Saksağanlar. Arada göl çevresindeki taşlık çalılıklardan havalanan Şahin olduğunu tahmin ettiğim kuşları görebiliyorum. Geceleri bol miktar Puhu sesi duyuyorum; birkaç defa da gündüz bazı kayaların oyuklarında bekleştiklerini gördüm. Sazlıgölde bu sıralarda gün batımına doğru kuş cıvıltıları, yazın ise suları iyice azalmasına karşın  kurbağa vıyaktıları manzaraya eşlik ediyor. Güneşin batışı özellikle bulutlu havalarda çok güzel gurup manzaraları oluşturmaktadır. Villakent gibi modern bir mahallede yaşarken çevremizdeki bu manzaralar doğayı da kolayca hissetmemizi sağlamaktadır.

Aşağıdaki linkten Sazlıgöl fotoğraflarından seçtiklerimi izleyebilirsiniz.

Not: Aşağıdaki fotoğrafları, herhangi birine tıklayıp, açılan penceredeki veya klavyeniz üzerindeki ok işaretleri yönünde izleyebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir