FOÇA ÇANAK SAHİLİ VE GAGATAŞ ZİRVE ETKİNLİĞİ (26 Kasım 2017)

PetkimTrek grubumuzun bilge rehberi Zafer Gürhan bu haftasonu İzmir’de olmadığından, Gagataş Tepesine yürüyüş için gruba rehberlik yapmam istendi. Yıllardır yaz boyunca çeşitli arkadaş gruplarıyla defalarca çıktığımız Gagataş zirvesini bir çok PetkimTrek’li arkadaşlarıma anlatmıştım. Böylece nihayet bugün etkinliği PetkimTrek’le birlikte yapma imkanı bulmuş olduk.

Yazlarımızı geçirdiğimiz mütevazi yazlığımızın bulunduğu Çanak Tatil Sitesi’nin güneyinde yer alan Gagataş Tepesi’nin yüksekliği denizden sadece 475 metre olmasına karşın, Foça Yenifoça arasındaki bölgenin en yüksek noktasıdır. Zirveden Doğu’da Yenifoça, Kuzey’de Midilli ve Çandarlı, GüneyBatı’da Foça Orak Adası ve Güney’de Bağarası tarafı görünür.

Bugün harika bir hava var, hafif güneşli, tatlı bir serinlik; yani yürüyüş için çok uygun şartlar. Sabah Liz’le birlikte Villakent’ten yola çıktım ve Aliağa’dan gelen PetkimTrekli arkadaşlarla buluşup Saat 9 gibi Çanak Sitesi’nde olduk. Biraz sohbet, Liz’le grubun tanışması, çantaları hazırladık derken 9:30 gibi yürüyüşü başlattık.

Çanak sitesinden direkt olarak Gagataş’a doğru gidersek yaklaşık on kilometrelik bir yürüyüş yapmış olacağız. Bu mesafenin PetkimTrek için yetersiz olacağını düşünerek önce Çanak sahili kıyılarında dört kilometrelik bir yürüyüş yapmaya karar verdik. Böylece grup bu güzel koyları yakından görme fırsatı bulabilecek.

Çanak tatil sitesinden başladığımız yürüyüşte önce Foça yolunun altından sahil tarafına geçen alt geçiti kullandık. Sonra kıyıdan devam ederek patikaya girip yarımadayı dolaşmaya başladık. Yıllardır seyretmeye doyamadığımız bu güzel deniz ve kıyılar gene çok güzel göründü gözüme. Üstelik geçtiğimiz aylardaki yağışlardan dolayı her taraf yemyeşil olmuştu. Yaz boyunca buralardaki uygun yerlerde denize girme alışkanlığı olan Liz’i tutmak zorunda kaldım. Ancak birara arkadaşlarla konuşmaya dalınca Liz denize girip yüzdü!

Sahil turunda Burun Yarımadası ve Martı Adası yarımadalarını dolandıktan sonra buranın en yüksek noktasında durup biraz nefeslendik ve çevreyi seyrettik. Buradan oldukça uzakta gibi gözüken Gagataş zirvesine doğru baktık ve daha sonra oyalanmadan devam ederek sahil turunu bitirdik.

Gagataş parkuruna Fotaş ve Olive Village siteleri arasındaki yoldan girip boyuna kadar yükselerek devam ettik. Boyundan sonra hafif sola kıvrılarak ve toprak yoldan Sazlıca taraflarını izliye izliye devam ettik. Eminağa Evleri diye bildiğimiz bu kısımdaki evleri geçtikten sonra bazı yeni yapılaşmalar gördük. Bunların çoğu da oldukça zevksizdi. Bir de yol tabelası asmışlar buraya: Gözde Sokak!

PetkimTrek grubunun kondisyonu iyi olduğu için bütün bu bölgelerde çok kısa birkaç duruşun dışında hiç mola vermedik. Saat 13:00’te Gagataş zirvesine ulaştığınızda hava epeyce bulutlanmıştı. Bir kaç arkadaş hemen zirve kayasına çıktılar, fotoğraflarını çektim.

Zirvede rüzgâr biraz fazla olduğundan birkaç fotoğraf çektikten sonra nispeten korunaklı bir yerde mola verdik. Yarım saat kadar süren öğle yemeğinde bugün 666. sandviçimi yiyorum; bu da demektir ki bugünkü 666. doğa yürüyüşüm!

Zirve’den dönüşte toprak yoldan hızlıca aşağılara indik. Çanak sitesine ulaşan boyuna tırmanırken dönüp baktığımızda Gagataş zirvesindeki kaya iyice uzakta kalmıştı; bir saatte buralara ulaşmamıza şaşırdık.

Çanak sitesinin içinden geçip Saat 15 gibi arabalarımızı park ettiğimiz noktaya ulaştık. Böylece toplam 15 kilometrelik parkuru yaklaşık net 5 saatte yürümüş oluyorduk. Fazla oyalanmadan parkuru bitirdiğimizden biraz yorulduk ama güzel bir etkinlik oldu. Liz o kadar bitkindi ki arabanın bagajına zıplayamadı, bir arkadaşımla kucaklayıp bindirmek zorunda kaldık!

Bu güzel etkinlikte çektiğim fotoğraflardan ve arkadaşların sosyal medyada paylaşatığı fotoğraflardan seçtiklerimden hazırladığım albümü aşağıdaki linkten izleyebilirsiniz.

Not: Aşağıdaki fotoğrafları herhangi birine tıklayıp, açılan penceredeki veya klavyeniz üzerindeki ok işaretleri yönünde izleyebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir