Gagataş Tepesi Zirve Etkinliği (5 Ağustos 2018)

Foça Çanak Sitesi’ndeki mütevazi yazlığımızda, 2004 yılından beri her yaz sezonu boyunca Çanak Koyu sahillerinde ve site çevresindeki tepelerde gün doğarken başladığımız sabah yürüyüşlerine devam ediyoruz. Böylece mütevazi yazlığımız, günboyu yüzme seçenekleri sunan muhteşem koyuna ilaveten, çevresinde bizlere ait büyük bir doğa yürüyüşü parkurları ile, İzmir’in çok ünlü tatil kentlerinin sahip olamayacağı bir değere ulaşıyor!

Her sabah yaptığımız yürüyüşler yanında, havanın nispeten serin ve rüzgarlı olduğu zamanlarda, katılımcı arkadaşların(Çanak Sabah Yürüyüşçüleri) talep etmesi üzerine, Pazar günleri bölgenin en yüksek tepesi olana Gagataş’a çıkıyoruz. Gagataş Tepesi Çanak Sitesi’ne 3 küsür kilometre mesafede olmasına karşın, yolu biraz uzatarak zirveye çıkıyoruz ve toplamda yaklaşık 11 kilometrelik bir etkinlik oluyor. Böylece, haftaboyunca yaptığımız 5-7 km’lik yürüyüşlere kıyasla hafif bir dağ yürüyüşü tadında etkinlik yapmış oluyoruz.

Geçen hafta boyunca Foça’da rüzgarlı günler yaşayınca, Çanak Sabah Yürüyüşçüleri olarak 5 Ağustos Pazar sabahı Gagataş Tepesi etkinliği yapmaya karar verdik. Ağustos başı olduğu için doğal olarak havalar halen oldukça sıcak. Bu nedenle bazı arkadaşlarımız katılmak istemedi ve ancak toplamda 5 kişi(Cengiz Akdede, Kadir Konel, Mehmet Uyaroğlu, Semih Tuncer) ve Liz etkinliği gerçekleştirdik.

Saat 6’dan önce Cengiz, Çanak Sabah Yürüyüşçüleri’nin buluşma noktası olan “Liz’in Evi” durağına gelmişti. Birkaç dakika içinde Kadir’le birlikte Liz’i alıp yola koyulduk. Rotamızın başlangıcında su deposundan site dışına çıkıp MiniTepe çevresinden dolandıktan sonra Fotaş’tan gelecek olan Mehmet’le buluşmayı hedeflemiştik. Oraya vardığımızda bizi bir sürpriz bekliyordu, Olive Village’de ikamet eden arkadaşımız Semih de gelmişti. Tabi önce Liz yanlarına koştu, sonra biz gelip selamlaştık ve 5 kişi olarak etkinliği sürdürdük.

Gagataş’a belirlediğimiz son rotamızda Mercan sitesine giden kavşağa ulaştıktan sonra doğuya doğru toprak yoldan devam ediyoruz. Eminağa Evleri’ni geçtikten sonra hafif yükselerek devam eden toprak yol bitinceye kadar doğu istikametinde yürüyoruz. Daha sonra önümüze gelen sırtın üstünde ilk molayı veriyoruz.

Kısa moladan sonra sağa dönüp güneşi de arkamıza alarak güneybatı istikametine doğru patikayı izliyoruz. Sonrasında oldukça geniş bir platoda hafifçe yükselerek karşımızdaki tepelerde uzanan toprak yola ulaşıyoruz. Bu noktada ikinci kısa molamızı verdikten sonra sağa doğru ilerlerken uzunca bir süre uzaktan Gagataş zirvesindeki kayaları görebiliyoruz. Bir süre sonra Gagataş kayaları yaklaştığımız yükseltilerin arkasında kaybolurken, sağ tarafımızda biraz evvel ortasından geçip buralara ulaştığımız plato oldukça aşağılarda kalmış gözüküyor.

Gagataş Tepesi’nin bulunduğu kavşağa kadar kıvrıla kıvrıla yükselen toprak yoldan devam ediyoruz. Kavşağa yaklaşınca fotoğraf çekme noktası dediğimiz kurumuş bir çamın önünde Gagataş’ın en güzel gözüktüğü manzara içinde poz vermeyi ihmal etmiyoruz. En yüksekteki büyük kaya bu taraftan bir kobra başını andırıyor. Hatta gözü diyebileceğimiz leke de bu benzetmeyi kuvvetlendiriyor.

Gagataş Tepesi’nin bulunduğu kavşak dediğim yer, aslında bulunduğumuz yoldan sağa doğru bir toprak yolun başladığı nokta ki, o yol da buradan itibaren kıvrıla kıvrıla aşağılara inenerek vadinin tabanına ulaşıyor. Bulunduğumuz yolun, arkamıza aldığımız doğu istikametinde Yenifoça’ya kadar uzanırken, önümüzden askeri tesislere kadar devam ettiğini biliyoruz.

Yoldan Gagataş kayalarına doğru ağaçlar içinden ilerleyen patikalardan tırmanıp zirveye vardığımızda en yüksekte olmanın keyfini zirve esintisi ile birlikte yaşıyoruz. Bu duygu 25. Gagataş etkinliğim olduğundan, benim için beklediğim ortamı bulmamın tekrarı; ancak zirveye ilk defa gelen Kadir ve Cengiz, hemen tepeye adını kazandıran en büyük kayaya tırmanıyorlar. Kalanlar molaya geçip sularımızı içerken, zirvedeki bir çalılık içine bıraktığım Liz’in su kabını bulup, suyunu veriyorum.

Zirvede yeteri kadar dinlenip, zirveyi ilk defa yaşayan arkadaşların izlenimlerini de aldıktan sonra fotoğraf çekip inişe geçiyoruz. Ağaçlı zirve konisinden toprak yola indikten sonra artık hep iniş yapıyoruz. İyice aşağılara doğru güneşin sıcaklığını ensemizde hissetmeye başladık.

Vadi tabanına varıp yoldan bizim siteler tarafına yönelmeden önce son kısa molamızı da veriyoruz. Sonra vadiyi kesip karşı tepelere vuruyoruz. Tekrar MiniTepe eteklerine gelince Mehmet ve Semih’le vedalaşıp Çanak Site’mize doğru devam ederek, bu sezondaki ilk Gagataş Tepesi etkinliğimizi bitiriyoruz.

En uzun yürüyen arkadaşımıza göre toplamda 11 kilometre yürüyüş ve 400 metre tırmanış yapmış olduk. Wikiloc ortalama hızımın 3.3 kmh olduğunu ve toplamda 3 saat 1 dakika yürüdüğümü gösteriyor.

Bu güzel etkinlikte çektiğim fotoğraflardan ve arkadaşların medyada paylaştığı fotoğraflardan seçtiklerimden hazırladığım albümü aşağıdaki linkten izleyebilirsiniz.

Not: Aşağıdaki fotoğrafları herhangi birine tıklayıp, açılan penceredeki veya klavyeniz üzerindeki ok işaretleri yönünde izleyebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir