ÇEVRE BİRİMİ (5 Ocak 2019)

TÜRKİYE’DE:

Çevre açısından ülkemizin güncel konuşu yılbaşından itibaren uygulamaya konulan marketlerde naylon poşetlerin tanesi 25 kuruştan ücretlenmesi uygulamasının kanunen başlaması oldu. Kuşkusuz bütün çevre konuları çözecek bir önlem olmamasına karşın gereğinden fazla naylon poşet kullanılmasının önüne geçeceği de kuşkusuzdur. Artık insanlar ya hiç poşet satınalmayacaklar, ya da çok az. Keşke küçük bir ücret karşılığında, örneğin 5 veya 10 kuruş gibi bir depozite ücreti de belirlenseydi geridönüş sayesinde naylon torba atıkları iyice azaltılabilirdi. Şimdilik bu uygulamayı bir başlangıç olarak kabul edip, yeni ve daha önemli uygulamaları beklemek üzere iyimserliğimizi korumak zorundayız.

DÜNYA’DA:

Geçen ay 3-14 Aralık 2018 tarihleri arasında Polonya’nın Katowice kentinde düzenlenmesi planlanan 24. Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi 17 Aralık 2018 Pazar günü sona erdi. 196 ülkeden katılımcılarla, 2015 yılında imzalanan Paris Anlaşması’nın uygulanması hususlarında görüşmeler yapıldı. Neticede

Konu ile ilgili ana unsurların hayata geçirilmesi üzerinde anlaşma sağlandığı ifade edilmiştir.  Zirvede Paris Anlaşması’nın kural kitabı kabul edilerek petrol, kömür gibi fosil yakıt kullanımının azaltılması ve yenilenebilir enerjiye yönelinmesi ile karbon dioksit salınımını azaltmak suretiyle küresel ısınmayı 2 derecenin altında tutmak amacıyla önemli adımlar atıldı. İki hafta devam eden görüşmelerle  gelişmekte olan ülkelere finansman, teknoloji transferi ve kapasite geliştirme imkanları hususlarında başarılı sonuçlar alınmıştır. Yani bütün Dünyanın merakla beklediği 24. BM İklim Konferansı anlaşmayla sonuçlanmıştır.

Dünya ülkeleri istedikleri sonucu çıkartırken, Türkiye  COP24’ten beklediğini alamadı. Türkiye, Birleşmiş Milletler Çerçeve Sözleşmesi’ne göre Paris Anlaşması’nda “Kalkınmış Ülke” olarak kabul edilmektedir. Bu durumda konsept kapsamında oluşacak finansal imkanlardan yararlanamamaktadır. Bu nedenle öncelikle Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi EK-1 listesinden çıkarak “Kalkınmakta Olan Ülke” statüsüne geçmesi amaçlanıyordu. Türkiye hakkındaki görüşmeler Kural Kitabı tartışmalarının odak noktada olduğu zirvede arka planda devam etti. Avrupa Birliği adına Fransız Büyükelçi Brigitte Collet tarafından yönetilen ikili görüşmeler sonuçsuz kaldı. Ne yazık ki Türkiye lehine uzlaşma olmadı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir