Kamberler’den Kandiltepe Zirve ve Bayramlı Köyü (3 Şubat 2019)

Soğuk algınlığı sonrasında kaza ile parmağını kesmesi nedeniyle bir süredir etkinliklere ara veren Bilge Rehberimiz Zafer Gürhan, bizi de kendisini de çok zorlamayacak bir program hazırlamış bu Pazar: Kamberler’den başlayıp Kandiltepe’ye çıkmak ve sonra Bayramlı Köyü’nde etkinliği bitirmek. Şubat ayı ile birlikte beklenmedik bir şekilde güzelleşen havaların devamı olarak açık ve güneşli bir günde, sezonun önceki etkinliklerine nispeten daha hafif ama keyifli bir dağ yürüyüşü yaptık. 

Sabah İzmir’de buluşma yerimiz Salhane İzban İstasyonu’ndaki randevu saatimiz olan 7:45’te toplaştığımızda, aracımız henüz gelmemişti. Zafer’e geçmiş olsun dileklerimizle başlayıp, bir süre sohbet ettik. Epeyce lafladığımız halde araç gözükmemişti ki, sonunda geldi. Binerken Kaptan Şoförümüz Tayyip geciktiği için hepimizden teker teker özür diledi.  “Sağlık Olsun” dedik; bu güzel güne güzel bir şekilde başlamak istiyoruz, hiç bir şey keyfimizi kaçırmaz diye düşünüyoruz!

Taşlık Çiğdemi

Araca yerleştik, ama hareket etmiyoruz! Meğer bir eleman daha gelecekmiş, beklemeye başladık. Bu ikinci bekleyiş artık sıkıcı olmaya başlamıştı ki, arkadaşımız gözüktü. Geciken arkadaşımız araca binince ortaya bir “Günaydın” deyip, bir koltuğa oturdu: Bu noktada ‘şoförle mühendisin davranışları tersine olabilirdi’ diye düşünmekten alamadım kendimi!

Bornova’da her zaman kahvaltı yaptığımız yerde de biraz oyalayınca, Kamberler’de etkinliğe başlamak için araçtan indiğimizde Saat 10’a beş vardı! Acele ederek Kamberler’in ünlü taş camisinin birkaç fotoğrafını çektim. Sonra da hemen Atatürk büstünün olduğu bölgenin görüntüsünü aldım. Büstün dibine bırakılan çiçeğin saksısı devrilip kırılmış ama, sonuçta bu defa nihayet buradaki çevre düzenlemesi iyileşmiş sayılabilir.

Etkinliğe biraz geç başlamış duygusuyla olsa gerek, köyün içinden itibaren hızla yürüyüşü sürdürüyoruz. Beklediğimizden farklı olarak havada esinti olmadığından Kamberler’de sabah yakılan sobalardan yayılan is genzimi yakıyor. Yoldan devam ederken epeyce uzaklara kadar bu is kokusunu hissettim. Neyse ki orman içinde yükselen toprak yoldan hızla yol aldık da, temiz havalara ve güzel manzaralara kavuştuk.

Yükseldikçe vadinin geniş açıklığını çok uzaklara kadar görebiliyoruz. Sonrasında çamlar arasında devam eden yolda orman içinde ilerlediğimizi hissediyoruz. Bu yüksekliklerde kalem gibi uzamış çamların arasından Kamberler Köyü’nün uzaklaştığını izliyoruz!

Buralardaki çamların dibinde bol miktarda meşe ağaçları var. Bu nedenle zemin, kuru çam pürleri yanında soluk kahverengi meşe  yapraklarıyla kaplı. Arada henüz açılmakta olan beyaz çiğdemler görünmeye başlayınca, belki başka göremem telaşıyla fotoğraflar çektim. Ancak çok güzel yanılmışım ki, daha sonra çiğdemler iyice çoğaldı. Taa zirve kayalığına kadar, daha güzel açmışları ve ikili üçlü kümeleri her yanımızı kaplamışlardı!

İyice yukarılarda camlar bitiyor ve seyrek meşe ağaçları çevredeki muhteşem manzaraları görmemize engel olamıyor artık. Başlangıçta köyden itibaren sürekli olarak görebildiğimiz Kandiltepe Zirvesi, yürüyüş rotamızda hep sabit hedefimiz. Ağaçlık bölgelerden çıkar çıkmaz hemen sol tarafımızda, muhteşem bir panoramik görüntü halindeki Mahmut Dağı’nın kayalık dik zirve konisi ve sağında Armutlu zirveleri ile en arkada karla kaplı Nif Dağı’nın zirve yükseltilerini görüyoruz. Bu görkemli manzara karşısında, bir çok fotoğraf çekmekten alamadık kendimizi!

Kandiltepe’ye doğru ilerlerken sağ tarafımızda ise çok net olarak gözüken Dededağı ve daha uzaklarda Aydın dağlarının karlı zirveleri mavi tonlarında seçilebiliyordu. Biraz daha yükseldikten sonra da Dededağı’nın arkasına doğru, Boz Dağı göreceğimizi biliyorduk.

PetkimTrek Grubumuzun bir kısmının hızlanarak önden gitme hastalığı devam ettiğinden dolayı, gene Rehberle birkaç arkadaş geride kaldık. Bu sırada isimlerinin “İzmir Dağcılık” olduğunu söyleyen bir grup yürüyüşçü bize yetişip, zirveye doğru yürüyüşe devam ettiler. Biz de aşağı yukarı onlarla birlikte zirveye yaklaştığımızda, PetkimTrek grubumuzun önden giden elemanları dönüşe geçmişlerdi bile!

Kandiltepe kayalıklarına doğru yaklaştığımızda rüzgâr arttı ve hava çok soğudu. Taşlarla örülmüş yatır görünümlü bir duvar yakınlarında giysilerimizi ayarladıktan sonra nispeten yavaş bir tempoyla zirveye kadar tırmanışı sürdürdük.

Zirvede fazla oyalanamadık, zira rüzgâr çok üşütüyordu. Çevredeki manzara çok güzeldi, ancak ne yazık ki zirvede bir grup fotoğrafı çekemedik. Yerine çevreden birkaç manzara aldıktan sonra, geldiğimiz rotadan dönüşe geçtik.

Kandiltepe zirve kayalıkları bittikten sonra ilk ağaçlık bölgelerde PetkimTrek grubumuzun önde gidenlerini mola vermiş olarak bulduk. Biz de burada durup, hep birlikte öğle yemeği için dinlenmeye geçtik.

Öğle molası için bugüne kadarki etkinliklerdeki en güzel yeri bulduğumu söyleyebilirim. Sanki özel olarak benim için hazırlanmış koltuk şeklinde iki kaya ve yanında güzel bir Çiğdem çiçeği! Karşıda ince meşe dallarının arkasında görkemli Mahmut Dağı panoramik manzarası. Arkamdan sırtımı ısıtan Güneş ve 696. Sandviçim!

Kandiltepe’den Mahmut Dağı

Zafer öğle molasını 1,5 saat olarak anons edince,  sandviçimi yedikten sonra, bu güzel ortamda uzanıp gözlerimi dinlendirmek istedim. Takriben yarım saat kadar yattım ama sadece 5 dakika kadar uyumuş olabilirim. Bu bile yetti; böyle temiz bir havada kısa bir şekerleme dahi o kadar iyi oldu ki, anlatması kolay değil!

Moladan sonra inişe devam ettik. Gene geldiğimiz patikalardan ve çiğdemlerin arasından geçip aşağılara kadar hep birlikte yürüdük. Kamberler’den geldiğimiz kavşağa ulaştığımızda, bu defa sağa dönüp Bayramlı Köyü yoluna girdik. Bundan sonra hep yolu takip ettik. Köye yaklaştığımızda toprak yol iyi döşenmiş çakıla dönüştü ve en son parke taşlarla devam ederek köy içine ulaştık. 

Aracımız köy meydanında bizi bekliyordu. Kıyafetlerimizi ayarladıktan sonra yakındaki bir kahvehanede yorgunluk çaylarımızı içip, günün son sohbetlerini bitirdik.

Bu güzel etkinlikte çektiğim fotoğraflardan ve arkadaşlarımın medyada paylaşılan fotoğraflarından seçtiklerimle hazırladığım albümü aşağıdaki linkten izleyebilirsiniz..

Not: Aşağıdaki fotoğrafları herhangi birine tıklayıp, açılan penceredeki veya klavyeniz üzerindeki ok işaretleri yönünde izleyebilirsiniz.


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir