Yunt Dağı Tepegöl Etkinliği (29 Aralık 2019)

PetkimTrek 2019 yılının son doğa yürüyüşü olarak Yunt Dağlarını seçti. Toplam 12 yürüyüşçü arkadaş Sabah 7:49’da tarifesi ile Aliağa izban İstasyonu’ndaki kafede buluştuk: Zafer, Gökhan, Atalay, Murat, Ferda, Çetin, Ömer, Ergün, Orhan, Mehmet.

Kahvaltı ihtiyaçlarını giderdikten sonra Aracımızla Şakran’dan Cezaevi yoluna girip, nispeten uzun bir yolculuk yaparak Manisa’nın Sakallı köyüne ulaştık. Rehberimiz Zafer Gürhan tıpkı beş yıl öncesindeki gibi, köy sapağında Aracımızı durdurdu ve kısa sürede yürüyüşe hazırlanarak etkinliğe başladığımızda Saat 9:40 olmuştu.

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı DSC05187-1-665x442.jpg Oldukça serin bir hava var ve rüzgâr şiddetlendiğinde soğuğu daha da fazla hissediyoruz. Bu nedenle olacak, başlangıçtan itibaren batıya doğru girdiğimiz uzun toprak yolda çok hızlı yürüdük. Bir saat sonra yolun sağ tarafında güzel bir çeşme gördük. Buralarda toprak yolda yoğun olarak gördüğümüz kiremit parçaları bölgedeki tarihi yerleşimin ilk izleriydi. Sonrasında sağa doğru bir toprak yol sapağına yakın, üzerinde iki süvari ve bir kupa kabartması olan lahiti bulduk. Kapağı da hemen yakınında toprak üstünde yeralan lahitin tam yeri, benim ölçümlerimle yürüyüş başlangıç noktasına göre 4.34 km sonra ve 740 metre yükseklikte.

Lahitin bulunduğu bölgeyi geçtikten bir süre sonra toprak yoldan ayrılıp sağa doğru yükselmeye başladık. Burada uzunca bir süre hep birlikte düzgün düzgün tırmanırken, gene grubun kadim hastalığı nüksetti ve Zafer Gürhan’ın çizdiği rotanın biraz sağına doğru kayınca gereksiz yere azıcık yükselmiş olduk. Sonrasında tekrar alçalarak rehberin rotasından devam edip ve ağaçlık bir bölgeyi de geçerek Saat 12:45 gibi gölü gördük.

Tepegöl, dağın zirvesinde yaklaşık 1025 metrede yeraldığından, doğal olarak sadece yağışlarla dolabilen ve bu nedenden dolayı da su miktarı mevsimden mevsime değişebilen bir göl. Bu muhteşem doğa güzelliğini görünce duyduğum sevinç, gölün kıyısına ulaşınca hayal kırıklığına dönüşüyor: Rüzgârın yarattığı dalgalar gölün kıyılarına beyaz köpük görünümünde maddeleri biriktirmiş. Nasıl ediyoruz da dağın zirvesine yeralan bu gölü bile kirletiyoruz; gözlerime inanamıyorum!

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı DSC05214-665x377.jpg

Bu manzara karşısında keyifle gölün fotoğraflarını çekerken, içimdeki neşe birden hüzne dönüşüyor. Zaten dondurucu rüzgâr burada mola imkanı vermediği için, hızla bölgeden uzaklaşmak istiyorum. Dağın çıkmayı planladığımız en yüksek noktası, bize göre gölün sol tarafındaki yükseltide. Burada Zafer’in anlatımlarıyla hakkında bilgi edindiğimiz Meter Aspordene kültünün kalıntıları olabilirmiş.

Bizden önce gelerek göl kenarında mola vermekte olan Soma’lı bir yürüyüş grubuyla sohbeti kısa kesip, göl kenarından devam ederek zirve noktasının bulunduğu tarafa yöneldik. Burada birkaç kola ayrılarak tarihe ait minik bir kalıntı görmeyi hayal ettik. Ancak en yüksek noktaya ulaştığımızda bile hiçbirimiz böyle bir şey bulamadı. Dondurucu rüzgâr nedeniyle etraftaki çalı ve ağaçlar kırağıyla kaplı. Fotoğraf çekip çevreyi gezdikten sonra, daha fazla oyalanmadan geriye dönüp, uzaktan gölü de gören nispeten korunaklı bir yerde öğle molası verdik. Kayıtlarıma göre buraya kadar yaklaşık 10 km yürümüştük ve en yüksek nokta da 1092 metre olarak gözüküyor.

Öğle molasının süprizi Zafer’in ikramı kendi yapımı şarap oldu. Geçen seneki daha tatlısı ile yaptığı karışım gerçekten çok güzeldi. Göl için duyduğum hüzün dağıldı ve üşüten rüzgâra da fazla takmadan neşelendik.

Biraz da Atalay’ın yaktığı ateşin etrafında oyalandıktan sonra, bir saate yakın süren molayı bitirip dönüşe geçtik. Gene aynı yollardan ve bu defa Rehberimiz de önde olduğu için herhangi bir sapma göstermeden, yani tereyağından kıl çeker gibi, rotamızdan inişi sürdürdük. Buna karşın gene de iniş 3 saat kadar sürdü.

Saat 17:20 gibi Sakallı köy sapağına yakın bir noktada park eden aracımızın yanında ulaştığımızda, gökyüzü iyice bulutla kaplı olduğu için hava kararmaya başlamıştı. Böylece senenin bu son etkinliğinin, toplamda 20 km’ye varan sıkı bir yürüyüş olduğunu söyliyebilirim ki, bu da bizim kendimize verdiğimiz Yeni Yıl Armağanımız oldu!

Bu etkinlikte çektiğim fotoğraflardan ve arkadaşlarımın medyada paylaşılan fotoğraflarından seçtiklerimle hazırladığım albümü aşağıdaki linkten izleyebilirsiniz.  

Not: Aşağıdaki fotoğrafları herhangi birine tıklayıp, açılan penceredeki veya klavyeniz üzerindeki ok işaretleri yönünde izleyebilirsiniz.

Yunt Dağı Tepegöl Etkinliği (29 Aralık 2019)” hakkında bir yorum

  1. Gelecek günlerimizde tekrarlama olasılığı olan bir yürüyüşün raporu ileride büyük fayda sağlıyacaktır
    Teşekkür ederim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir