UTAH DOĞA TARİHİ MÜZESİ (25 Kasım 2012)

Salt  Lake City’deki Utah Doğa Tarihi Müzesi bir günde Dünyamızın 150 Milyon Yılının izlerini sürebileceğiniz muhteşem bir müze. Burayı gezdikten sonra mutlaka bir defa daha gelmek istediğimden yazımı ikinci ziyaretten sonra yazmayı düşünmüştüm amma, tasarladığım ziyaret gecikince daha faza bekleyemedim sizlerle paylaşmak için.

Utah Doğa Tarihi Müzesi, Salt Lake City’nin Doğusundaki dağların bayırlarında şehir manzarasına hakim bir yükseklikte, çevreye uyumlu çağdaş malzeme kullanımı ile farklı bir mimaride inşa edilmiş güzellik ve sağlamlık timsali bir yapı. Arka plandaki dağlar ve uçsuz bucaksız görünen arazilerle çevrili olması binayı şehirden ziyade Dünyaya aitmiş gibi hissettiriyor. İç mekanın mağara veya bir kanyon içini hatırlatan plastik mimari zenginliği ile jeoloji, biyoloji, palaentoloji ve zooloji gibi pek çok bilimsel birikim insanlara sunulmakta.

Utah Doğa Tarihi Müzesi’ni LosAngeles’den ziyaretimize gelen küçük oğlumuz Can ve eşi Kamer ile birlikte gezdik. Yazımın sonundaki fotoğraf albümüne, Can’ın fotoğraflarından seçtiklerimi de serpiştirdim.

Müzeyi gezip evde akşam yemeğinde biraraya geldiğimizde herkes etkinlendiği hususları anlatırken ben de şunları söyledim:

Bu Müze Washington’daki Doğa Tarihi müzesinden sonra ABD’deki en değerli ikinci doğa tarihi müzesi imiş. Ancak Dinazor fosillerinin zenginliği bakımından ise birinci. Gerçekten de müzede sergilenen çeşitli bilim dalları ile ilgili sergiler içinde dinazor sunumları nefes kesici. Kendinizi dinazorlar arasında kalmış gibi hissediyorsunuz. Bu muhteşem dinazor sunumlarına karşın bu müzede beni en çok etkileyen, müzenin çocuklara dönük yüzüydü. Klasik asık suratlı resmi sunumlara rağbet edilmemiş, aksine ilkokul düzeyinde çocukların anlayacağı açıklıkta ve sadelikte sergiler hazırlanmış. Ayni zamanda o kadar eğlenceli köşeler hazırlanmış ki çocukların müzede sıkılmaları mümkün değil. Bir tanesini anlatayım, depremle ilgili sergilemede bir yerde iyice tepiniyorsunuz ve yaptığınız titreşim bir sismograf cihazında işlenirken, çocuklar birbirleriyle yarışıyorlardı. Hemen şunu ekleyeyim ki biz de yarıştık!

Utah Doğa Tarihi Müzesi anlatmakla bitmez, gezmekle doyulmaz. Burada insan yaşadığı Dünya ile bir iletişim kurmanın yeni yollarını keşfediyor. Ve geçmiş, şimdiki zaman ile gelecekteki kendi yolculuğunuzu yaşıyorsunuz.

Aşağıdaki fotoğraflar Utah Doğa Tarihi Müzesi için bir fikir verebilir umarım. İyi seyirler.

Not: Aşağıdaki fotoğrafları, herhangi birine tıklayıp, açılan penceredeki veya klavyeniz üzerindeki ok işaretleri yönünde izleyebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir