Atatürk’ün “Yürüyen Köşk”ü Onarımda (9 Haziran 2013)

Yuruyen KoskBolu üzerinden Kastamonu’ya giderken, Aile Dostumuz Ayhan Yörük’ün önerisi ile, Atatürk’ün Yalova’daki “Yürüyen Köşk” olarak bilinen tatil evini ziyaret ettik. 2006 yılından beri ziyaretçilere açık olan ünlü köşk onarımda olduğu için içini gezemedik. Ancak doğaseverlerin, çevrecilerin, yeşili sevenlerin idolu olan köşk, Atatürk’ün belki de en az bilinen bu güzelliğini de gözler önüne sermekte; tabi algılama ve görme yeteneği olanlarımızın!

Bu ünlü köşkün hikayesini kısaca özetliyeyim: Atatürk 1029 yılında Ertuğrul yatıyla Bursa’ya giderken Yalova kıyılarında gördüğü büyük bir çınarın gölgesinde mola vermek ister. Deniz kenarındaki bu esintili mekan çok hoşuna gider ve buraya bir ahşap ev yapılmasını arzu eder. Ev 22 gün gibi kısa bir zamanda yapılır ve Atatürk fırsat buldukça 1937 yılına kadar burada tatil yapar.

Köşk yapıldıktan bir sene sonra büyüyen çınarın bir dalının köşke zarar verdiğinin anlaşılması üzerine Atatürk’ten kesilmesi için izin istendiğinde, Atatürk dalın kesilmesi yerine evin ağaçtan uzaklaştırılmasını emreder. Bunun  üzerine İstanbul Belediyesi ekipleri 3 gün içinde evi raylar üzerinden 5 metre kadar kaydırırlar. İşte o zamandan beri köşk “Yürüyen Köşk” olarak anılmaktadır.

Bu güzel ve anlamlı mekanda çektiğim fotoğraflardan hazırladığım albümü aşağıdaki linkten izleyebilirsiniz.

Not: Aşağıdaki fotoğrafları, herhangi birine tıklayıp, açılan penceredeki veya klavyeniz üzerindeki ok işaretleri yönünde izleyebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir