Valencia’nın Posta Dolapları (14 Mayıs 2014)

mailbox11mailbox33Dünyada bir çok ülkede olduğu gibi ABD’de de, her evin bahçenin yola yakın bir noktasında, üzerinde evin kapı numarası yazılı bir posta kutusu bulunur. Posta idaresi elemanları adrese gelen postaları bu kutulara bırakırlar. Böylece görevliler evlerin özel alanına girmeden işlerini yapmış olurlar. Ancak posta kutuya sığmayacak büyüklükteyse, o zaman tıpkı özel kurye servisleri gibi, paket kapıya getirilir.

Şayet aksine olarak evden postalanacak mektup veya koli varsa, pulu yapıştırılmış olarak posta kutusuna bırakılabiliyor. Gönderilecek posta olduğunu sokaktan geçecek posta elemanına bildirmek için de, kutunun yanıdaki bayrak gibi bir kol havaya kaldırılıyor.

IMG_3254444Santa Clarita şehri Valencia mahallesindeki resmi posta iletişimi, böyle özel posta kutularıyla değil, 16 evin ortak kullanabileceği posta dolaplarıyla yapılıyor. Posta dolaplarında her ev için bir tane olmak üzere 16 özel bölüm var. Her ev sahibi kendi anahtarıyla özel bölümüne bırakılan mektupları alabiliyor. Gönderilecek mektuplar için, üzerinde giden posta(Outgoing Mail) yazan ve mektup boyutlarına uygun bir aralığı olan bir tek bölme bulunmaktadır.

Gelen paketler için biri daha büyük olan iki bölme bulunmaktadır. Posta idaresi elemanları paketi dolaba yerleştirdikten sonra kapısını kilitleyip, anahtarını paketin ait olduğu evin özel bölmesine koymaktadır. Eğer bu dolapların anahtarları kapakta takılıysa dolap boş demektir. Bu dolaplara gidecek paket bırakma imkanı yoktur.

Posta dolaplarının standart görünümü yandaki fotoğraflarda görülmektedir. Dolap açık mekana bırakıldığında üzeri uygun dekoratif bir örtü ile kapatılmaktadır. Posta dolapları taşıtla yaklaşılabilecek şekilde yerleştirilmektedir.

Herşeyi pek güzel düşünen Valencia idaresine bir eleştiri getirmek istiyorum. Bilindiği gibi, özellikle de ABD’de, reklam amaçlı çok fazla mektup ve doküman postalanmaktadır. Hane sahipleri bunları evlerine taşımakta ve sonra ilgilerini çekmeyen pek çoğunu, genellikle de hepsini, geri kazanıma amaçlı olarak  özel günlerdeki resmi geri kazanım nakliyesine ulaştıracak şekilde biriktirmektedirler. Oysa posta dolaplarına yakın bir noktaya bir gerikazanım kabı yerleştirilse, bir çok posta boş yere taşınmamış olur. 

mailbox44Aklın yolu bir derler ya, benim önerdiğim düşünülmemiş bir şey değil. Nitekim Kanada’nın Ottawa’ya dahil Markham şehrinde bir şirket bunu yaşama geçirmiş bile. Google’dan bulduğum resimde posta dolabının dibinde gerikazanım için mavi bir plastik kap konduğunu görebilirsiniz.

Benzer uygulamaları belki ileride Villakent Mahallesi idarelerinde yaşatabiliriz. Neden olmasın? Bizler göremesek de belki torunlarımız daha güzel ve uygar uygulamalar yapacaklardır.

IMG_3251

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir