İdadik Bozdağ Kış Şenliği Kabusa Dönüştü! (8 Şubat 2015)

imageİdadik’in artık geleneksel hale gelen Bozdağ Kış Dağcılık Şenliği, bu defa bizim için bir mateme dönüştü; Kulübümüzün sevilen dağcı üyesi Dürdane Seringeç etkinlik sırasında kayarak düştü ve malesef kurtarılamadı. Türkiye’nin 7000 metrelik dağlara çıkan ilk kadın dağcılarından birisi olarak çok iyi bir dağcı ve zaten profesyonel mesleği de öğretmenlik olduğu için ayni zamanda çok iyi bir dağ eğitmeniydi. Acımız ve üzüntümüz çok büyük.

İdadik’in bu yılki 14.Bozdağ Kış Dağcılık Şenliği, yaz tadında güneşli güzel bir havada başlamıştı. 7 Şubat 2015 Cumartesi sabahtan itibaren Bozdağ’daki  dağcılık nabzı yükselmeye  başladı. Şenliğe katılan diğer kulüplerle birlikte Bozdağ içindeki Mehmet Sezgin Parkı’nda kamp alanı oluşturuldu. Bizim gibi biraz daha keyfine düşkün olanlar da Yayla Pansiyon’da konakladılar.

Öğleden sonra Kulübümüzün Dağcılık Kolu yöneticisi Kerem Ayhan ve Hümeyra Yıkılmaz’ın Pamir dağlarındaki Korjenevskaya ve Kommunizma zirvelerine yaptıkları muhteşem etkinliklerin sunumunda nefeslerimizi tuttuk. Ardından hep birlikte yemek yenildi ve Kulübümüzde 25 yılını dolduranlara plaket ve hediyeler sunuldu. Son olarak da ertesi günü Bozdağ zirvesine yapılacak tırmanış etkinliklerinin rehberleri tanıtılarak rotalar açıklandı.

19

Cumartesi gününün parlak güneşli havasına karşın, Pazar günü öğleden sonra şiddetli yağış ve fırtına beklendiğinden zirve çıkışları için sabah 5’de kalkılacak. Bir gurup klasik rotadan çıkarken, bir gurup da kuzey rotalarına girecek. Biz Ayşen’le İzmir’den günübirlik olarak gelerek zirveyi hiç düşünmeden sadece 6 km kadar Bozdağ’da yürüyecek olan İdadik gurubuna katılmaya karar vermiştik. Zira bu kışta kıyamette(!) çok erken kalkmak gözümde büyüyordu. Ayrıca fırtınaya yakalanmadan dönmek isteyecek rehberlere ayak uydurabileceğime de güvenemedim. İzmir’den gelecek gurup ancak 11’e doğru Bozdağ’da olacağı için, sabah erken kalkmamıza da gerek kalmayacaktı.

37

Bizler Yayla Pansiyonda güzel bir sabaha uyandığımızda zirve yolcuları çoktan yola çıkmışlardı. Kahvaltımızı yaparken bizimle ayni programı yapan arkadaşlarla sohbet ediyor, daha önce yaptığımız Bozdağ zirve etkinlikleri anılarımızı dillendiriyorduk. Buraya kadar herşey yolunda gidiyor gözükürken birden kuzey rotada tırmanan gurupta yeralan Dürdane Seringeç arkadaşımızın kayarak 300 metre kadar uçuruma düştüğünün haberi geldi. Adeta içimize bir bomba düşmüş gibi olduk!

IMG_2724444Dürdane’nin yanına ulaşan arkadaşlardan durumunun iyi görünmediği haberini alınca üzüntüye boğulduk. Bozdağ sokaklarından izlenebilen Bozdağ zirvelerine doğru yükselen karlı vadilerdeki arama guruplarını seçmeye çalıştık. Sonrasında heyecanla beklediğimiz helikopterler geç de olsa ulaştılar. Vinci olanı dağda durup yaralıyı yukarı çekti. Helikopter tepemizden İzmir’e doğru uçarken yüreklerimize su serpilmişti. Geç de gelse önce helikopterde, sonra hastanede müdahele edeceklerini düşünerek nispeten rahatlamıştık. Ta ki acı haber gelinceye kadar! Ondan sonraki üzüntü anlatılır gibi değil; herkes ağlamaklı, hatta ağlıyor ve birbirine başsağlığı diliyor.

Dağda Dürdane’nin yanına ulaşan guruplar geldikten sonra, kampı da bozup İzmir’e yolaldığımızda kar ve tipi de Bozdağ’a ulaşmıştı. Diğer gurupların dağcıları henüz dönmemişlerdi, hatta bazıları da dönememişti. Sonradan duyduk ki, 19 kişi ancak arama kurtarma ekiplerinin sayesinde sabaha karşı güvenle dağdan indirilmişler.

Bu seneki Bozdağ Kış Dağcılık Şenliği etkinliklerinde keyifle başlayan Cumartesi günkü Bozdağ manzaralarından hazırladığım fotoğraf albümünün sonundaki kareler, Dürdane’yi dağdan çıkaran helikopter görüntüleri ve ertesi gün İzmir Adliyesi Adli Tıp önündeki Dürdane’yi memleketi Kahramanmaraş’a uğrulama töreninden. Aşağıdaki linkten izleyebilirsiniz:

Not: Aşağıdaki fotoğrafları, herhangi birine tıklayıp, açılan penceredeki veya klavyeniz üzerindeki ok işaretleri yönünde izleyebilirsiniz.

 

İdadik Bozdağ Kış Şenliği Kabusa Dönüştü! (8 Şubat 2015)” hakkında 5 yorum

  1. Dürdane Seringeç, 2006 yılında, Çin’in 7546 metre yüksekliğindeki Muztagh-Ata Dağı’nın zirvesine çıkarak, bu zirveye çıkan ilk Türk kadın dağcı unvanını elde etmiştir. Ne yazık ki Bozdağ’da, Kulübümüzün en iyi eğitmen rehberi önderliğinde, çok iyi bir ekiple, uygun donanımlarla ve çok iyi bir havada bir buz yangeçişi sırasında kranponunun açılması nedeniyle kayarak uçuruma düştü.

  2. Sevgili Şinasi bey ne yazık ki çok büyük bir acı haber ile sizlere merhaba diyebiliyorum.Çok üzücü bir olay yaşadık ve hepimizin başı sagolsun .Yazınız çok güzel teşekkürler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir