BİR KOLESTEROL MASALI! (3 Mart 2015)

sonkoldeg

Geçen yılın sonuna doğru İzmir 9 Eylül Üniversitesi Karşıyaka Polikliniği’nde yaptırdığımız “check-up” tahlilleri sonuçlarında kolestrol değerlerimde büyük yükselmeler olduğunu gördük: Total 327. Üniversite doktoru hemen kolesterol ilacı raporumu yazdı; günde bir adet Lipitor almam gerekiyormuş!

Doktora bu ilacı kullanmayacağımı, özel bir diyet  uygulayacağımı söyleyince, 1.5 ay sonra kontrola gelmemi ama umduğum sonucu alamayacağımı söyledi; hatta ısrarla iddia etti. Ben sadece et diyeti yaptım ve 2 ay sonra dün aldığım tahlil sonucuna göre toplam kolestrol 229!

Bu “Kolestrol Masalı” nasıl gelişti kısaca anlatmak istiyorum. Zira neredeyse et diyeti dışında yaşamımda başka hiç bir değişiklik yapmadığım halde toplam kolestrol değerimin 2 ayda 100 mg/dL düşmesi gerçekten bir masal gibi.

Son 25 yıldaki kan tahlili raporlarımdaki kolestrol değerleri ve ilaveten trigliserit sonuçlarımı aşağıda veriyorum:

tarihKOL

Bu sonuçları aşağıdaki grafikte toplam kolesterol açısından irdelerken son 2 sonuç dışındaki değerler dikkate alındığında doğrusal olarak 1990’lı yıllarda 230’lerden başlıyarak 25 yılda, yani yaşlandıkça 255’lere ulaşıyordu.

totkol11

Ancak 2014 sonlarında birden sıçrama gözlenmişti, 293 ve 327; yani 50-80 artarak 330’lara varıyordu. Bunun nedeni üzerinde düşündüğümde çeyrek asırdır yaşantımda kolestrolu böyle sıçratacak bir yaşam değişikliği yoktu. Sadece son zamanlarda et tüketiminde, özellikle balık yemeklerinde abarttığımı hatırlıyorum. Hem et öğünlerim artmıştı hem de miktarlar. Bu gözlemim total kolestroldeki sıçramanın nedeni olduğunu kanıtlamak için et diyeti yapmaya karar verdim.

Kendi özelimde et tüketimini azaltırsam kolestrol değerlerimin düşeceğine inanarak eti azaltmaya, hatta daha da ileri giderek hiç et yememeye karar verdim. Sucuk,salam, sosis gibi et türevlerine zaten itibar etmezdim. Ancak süt, tereyağ, peynir, yumurta gibi et ürünleri yiyorum. Et yemediğim için öğünlerimiz eski lezzetini bulamadığından doğal olarak yeme miktarım da azaldı ve netice hedeflemediğim halde 2 ayda 4 kilo verdim.

Doktor Bey “Bu sonuç benim hiç bir bilgimle örtüşmüyor” dedi. Bir anlam verememişti 2 ayda kolestrolumun 100 birim düşmesine. Bana 3 ay sonra tekrar kan tahlili yaptırıp sonuçları teyid etmemi önerdi.

BİR KOLESTEROL MASALI! (3 Mart 2015)” hakkında 6 yorum

  1. Kolesterol genlerle ilgili diye düşünüyorum. Yüksek seyredenlerde beslenmenin rolü vardır mutlaka. Mete’nin ne kadar et ve tereyağı ağırlıklı beslendiğini bilirsin. Hiç spor yapmaz. Kolesterolunun 180’nın üstüne çıktığını görmedim. İstisnadır belki.

  2. Herhangibir bilimsel iddiam olamaz; ben sadece kendi yaşadığımı paylaştım. Kuşkusuz herşeyimiz miras genlerimizle yaşıyoruz. Bizim payımıza düşen enfazla %20 olabilir. Kötü miras aldıysak bize kalan kısımda titizlenmemiz gerekir. Ama miras iyi ise herşey serbest, %20’yi hovardaca kullanabiliriz. Mete Abi bu guruba girebilir. Ancak bana kalırsa gene de dikkatli olmak gerekir; evet kolesterol bakımından rahat olabilir ama başka konularda dikkatli olmak gerekebilir.

  3. Demek ki Şinasi Hocam, can boğazdan geldiği gibi boğazdan da çıkıyormuş. Tam derslik bir vakaa olmuş.

  4. Ders vermek gibi bir amacım yok kuşkusuz, sadece yaşadığımı paylaştım. İşe yarar inşallah. Selamlar..

  5. ihtiyar delikanlı.. .total cholesterol ile birlikte yanılmıyorsam high density cholesterol vede low density cholesterol ü bereber değerlendirmek gerekiyor diye düşünüyorum.birde bu tür verilerde trigliseritller de beraber değerlendirilir diye düşünüyorum .en iyisi uzman bir dahiliyeci veya metabolizma uzmanına danışılmalı diyorum.
    ihtiyar adam… bak yanımda asst.prof.özlem şenvar duruyor bana yaptığı önerileri aynen sana da aktarıyorum.40 yaşına kadar ET yiyorsun . 40 yaştan sonra OTyiyorsun. şimdi ispanak vede lahana zamanı hadi kolay gelsin.

  6. Merhaba Cevdet, yazı içindeki tablo ve grafikte geçmiş trigliserit değerlerimi veriyorum zaten. Diğer taraftan total kolestrolumu artıran low density olanı. High density değerlerim iyi. En son yaptırdığım kolesterol kan tahlil sonuçlarını veriyorum:
    Tarih: 17 Mart 2015
    Total Kolesterol: 248
    LDL Kolesterol: 176
    HDL Kolesterol: 48
    Trigliserit: 119
    Yer: Sağlık Bakanlığı İzmir Karşıyaka İl Halk Sağlığı Laboratuvarı.
    Selamlar.
    Özlem’i tebrik ediyorum, hayırlı olsun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir