A SINIFI BUZDOLAPLARI NEDEN DAHA PAHALI? (9 Ağustos 2009)

Çok yakın bir tarihte bahçe katı için yeni bir buzdolabı almam gerekince piyasayı incelemeye karar verdim. İzmir’deki belli başlı büyük mağazalarda markaları, modelleri inceledim. Pek çok marka ve model arasında seçim yapmak gerçekten zor.

Bu pazar araştırması sonunda en dikkatimi çeken hususun A Enerji Sınıfı buzdolaplarının B Sınıfı modellerden  yaklaşık olarak 500 TL(eski deyimle yarım milyar lira) daha pahalı satıldığını gördüm. Bu durum ilk anda garip  gelmiyor kulağa. Herhalde bu A sınıfı cihazlar daha az enerji tüketen, modern ve  hem ekonomik hem de çevre kaygısına duyarlı oluyorlardır diye düşünülüyor. Dolayısı ile daha az enerji tüketen özel bir dizaynı olan cihazların daha pahalı satılması da doğaldır.

Ancak bayilerde yaptığım sorgulamalarda gördüm ki durum hiç de düşündüğüm gibi değil. A sınıfı cihazlarla B sınıfı cihazlar arasında hiç bir teknolojik fark yok. Ne cihaz olarak ne de kullandıkları akışkan olarak. Sadece A Sınıfı buzdolaplarına daha küçük elektrik motoru monte ediliyor. Muhtemelen kullandıkları kompresörler de daha küçük kapasitelidirler. Öyle olunca da bunlar doğal olarak daha az elektrik tüketiyorlar. O zaman da bunların daha ucuza satılması gerekmiyor mu? Oysa daha küçük motorlu bu cihazları daha pahalıya satıyorlar!

Bu duruma muhtelif bayilerde sürekli olarak itiraz ettim. Yuvarlak olarak yarım milyar lira daha fazla fiyatla satılma nedenlerini bana mantıklı ve bilimsel olarak açıklayan çıkmadı. Birtakım şeyler geveliyorlar ama elle tutulur düzgün bir açıklamaları yok.

Sonuçta B Sınıfı bir buzdolabı satın aldım. Bu cihaz A Sınıfı cihaza göre buzdolabının iç sıcaklığını daha çabuk istenen soğukluğa ulaştırıyor. Böylece hem zaman kaybı olmuyor hem de cihaz daha kısa süre devrede kaldığı için sistem zorlamadan çalışmasına devam ediyor.

Siz de yeni bir buzdolabı alacağınız zaman dikkat edin diyorum. Ayrica bu konuda bilimsel bir açıklaması olan varsa burada yayınlamak isterim ki okuyanlara yararlı olalım.

A SINIFI BUZDOLAPLARI NEDEN DAHA PAHALI? (9 Ağustos 2009)” hakkında 2 yorum

  1. Dkkatli ve iyi bir teknik elaman olduğunu biliyorum.Hatırlarsan Menemen’den AEG aldıydık. O kalitede dolap bulamadım. Ben de, ayrıca senin de karşılaştığın gibi, bayiler teknik olarak bir şey söylüyemiyorlar. Sorduğunla kalıyorsun. Aynısını ben de yaşadım; benimki de B sınıfı.

  2. Bir gün bir arkadaşım bana Buzdolabı alacağınıu söylemiş ve ekonomik A sınıfı buzdolapları ile B sınıfı güya ekonomikliği 2. plana bırakılmış buzdolaplarının arasında nasıl bir önemli ve teknik bir fark olduğunu sormuştu. soğutma sistemi bir ısı pompası üzerinden Kompresör ve köndansör sistemi ) olan bu buzdolabı teknolojisinde yeni bir değişiklik olmadığını sadece motorunu küçülterek ekonomiklik elde ettiklerini ve bunu da aslında avantaj değil bir dezavantaj olduğunu bir cihazın % 100 dediğimz yüklemelere hatta % 110 -120 yüklemelere karşı da dayanaklı olması lazım geldiğini ve makinaların performans testlerinde bu yüklerle test edildiğini söylediğimi hatırlıyorum.Bir elektrik mühendisi olarak bu konuda diğer branş mühendislerine göre ( ülkemizde soğutma mühendisliği gibi bir mühendislik dalı olmadığına göre – rusyada 1978 yılından 15 yıl önce yani 1963 lerde bile vardı nrerden mi biliyorum bu da yaşamımın bir kesitinden bir alıntıdır sadece .. diyeyim kısaca . )

    bu soruyu bana soran arkadaşın sen olduğunu hatırlıyorum yoksa hafızam beni yanıltıyor mu ? malum yaşlanıyoruz ya .. her zaman hafızamızın bir oyununa kurban gitmek olası … ?!!!!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir