ESKİŞEHİR Yılmaz Büyükerşen BALMUMU HEYKELLER MÜZESİ (22 Kasım 2015)

IMG_0701Eskişehir’i yeniden yaratan insan Yılmaz Büyükerşen’in Balmumu Heykeller Müzesi, Eskişehir’de ilk ziyaret edilmesi gereken yerlerin başında geliyor. Atatürk Bulvarı Odunpazarı Evleri Çağdaş Cam Sanatları Müzesi altında yeralan ziyaret alanı, sabahın 10’undan itibaren yoğun bir ziyaretçi akını ile dolup taşmaktadır. Pek çoğumuzun hiç bir şekilde bu kadar yakından göremeyeceğimiz, kimileri halen yaşayan siyaset ve sanat dünyamızın ünlü insanları, usta sanatçının elinde adeta ete kemiğe bürünmüş.

Ankara Üniversitesi Kimya Mühendisliği 1972 Mezunu arkadaşlarımızla bir araya geldiğimiz periyodik toplantılardan sonuncusunu yaptığımız Eskişehir’de, bu kez gezme adına ilk gideceğimiz yer oldu Balmumu Heykeller Müzesi. Eskişehir’e gezmeye gelenlerin çok yoğun bir ilgi kaynağı olan müzeye, nispeten daha tenha olur ümidiyle sabah erkenden gittik. Büyük bir kalabalıkla birlikte eserleri izlerken, sırada bekleyenleri düşünerek çok fazla oyalanamadık. Siyasi dünya ünlülerinin buluduğu kısımlar hariç fotoğraf çekilmesine izin veriliyor. Heykeller o kadar güzeller ki, bir çok ziyaretçinin yaptığı gibi ben de sonunda Aşık Veysel’le objektife poz verdim.

IMG_0735555

Müze girişten itibaren 5 salondan meydana gelmektedir. Bu bölümlerdeki temalar:

1. Atatürk, Osmanlı, Kurtuluş Savaşı, Cumhurbaşkanları, Cumhuriyet;

2. Havacılık ve Demiryolu, Basın Yayın, Sinema-TV, Spor, Tiyatro, Sananyi, Dünya Liderleri, Bilim;

3. Tarihi Karakterler;

4. Demokrasi;

5. Eğitim, Anılar, Ödüller.

Son olarak Prof.Dr.Yılmaz Büyükerşen’in müze tanıtım kitapçığına yazdıklarını aktarmak istiyorum:

Tarihimizin ürünüyüz ve yetiştirdiğimiz insanlar kadarız.

Gurur duyulacak bir tarihimiz var. Gurur duyulacak insanlar yetiştirdik. Ancak tarihimize de insanlarımıza da hak ettikleri değeri veremediğimizi düşünüyorum.

Balmumu heykeller, tarihle ve ünlü kişilerle insani bir temas kurmaya çok uygun. Balmumu heykelleri bu yüzden seviyorum.

Umuyorum ki, yaptığım balmumu heykellerin yer aldığı bu müze tarihimizle, insanlarımızla, yani kendimizle barışmak konusunda karınca kararınca da olsa, bir katkı yapacaktır.

Yılmaz Büyükerşen’in Balmumu Heykeller Müzesi’nde çektiğim fotoğraflardan seçtiklerimden hazırladığım albümü aşağıdaki linkten izleyebilirsiniz:

Not: Aşağıdaki fotoğrafları, herhangi birine tıklayıp, açılan penceredeki veya klavyeniz üzerindeki ok işaretleri yönünde izleyebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir