İDADİK 35 YAŞINDA (6 May 2021)

Dağcılık kulübümüz İDADİK(İzmir Dağcılık ve Doğa Sporları), 35.Kuruluş Yıldönümü’nü  “zoom” uygulamasıyla çevrimiçi olarak kutladı. Kulüp yönetiminin özellikle davet ettiği “Duayen üyeler ve konuklar”, en eski üye numaraları sırasıyla konuşmaya davet edildiler. Bu konuşmaların yazımın sonunda linklerini verdiğim video kayıtları, klüp üyelerinin Facebook etkinlik grubu sayfasında tüm üyelerle paylaşılmıştır:

İdadik 35.Kuruluş Yıldönümü çevrimiçi toplantısına tüm üyeler davet edilmiştir. Ancak maalesef bir şekilde zoom uygulamasını çalıştıramadım. Birkaç defa görüntümü aksettirebildim ama ses bağlantısı sağlayamadım. Bunun üzerine uygulamayı kapatıp aşağıda verdiğim kısa bir konuşma metni hazırladım ve İdadik Facebook etkinlik grubumuz sayfasında yayınlanmak üzere paylaştım.
 
“Değerli İDADİK Üyeleri,
Dün Akşam (6 Mayıs 2021) Saat 20:30’da İDADİK 35. Kuruluş Yıldönümü’nü birlikte kutlamak amacıyla düzenlenen “Zoom Toplantısı”na katılmayı beceremeyince, ben de oturup bu yazıyı hazırladım. Şayet başarabilseydim bunları söyleyecektim çünkü. Böylece bir bakıma aşağıda yazdıklarımı dinlemek istemeyecekler şu andan itibaren okumayı bırakabilirler; halbuki o zaman dinlemek zorunda kalacaklardı veya en azından okuması 5 dakika süren bu zamanı kaybedeceklerdi. Demek ki, her olmayan işte bir hayır varmış!
İDADİK benim için çok değerli bir camia. Hatta diyebilirim ki hayatımdaki en önemli kurumlardan birisi. Çünki 72.Yaşımı yaşadığım şu ana kadar yaptığım sosyal faaliyetler içinde, en severek yaptığım doğa sporlarını en güzel olarak yaşadığım kurum İDADİK.
Dağcılık genel başlığı altından nitelediğim doğa sporlarını, 1991 yılında, ne yazık ki nispeten geç sayılabilecek 42 yaşımda keşfettim. Eşimle birlikte Karşıyaka Doğaseverler grubunun organizasyonunda (O zamanki ismi 9 Eylül idi) İzmir dağlarında 4 yıl kadar etkinlikler yaptık. 1994 yazında Türkiye’de ilk defa düzenlenen Zafer Yürüyüşü’ne grubumuzu temsilcilerinden biri olarak katıldım. 26 Ağustos-9 Eylül tarihleri arasında Türk Ordusu’nun Afyon-İzmir Büyük Taarruz zafer yolu boyunca hazırlanan etkinliğinde İzmir’li dağcılara Cemal Ergun Eruç Başkanlık yapıyordu. İşte ben orada önce Cemal Beyi ve sonra da İDADİK’i tanıdım. O zamana kadar dağlarda doğa sporları yaptığımızı, ama aslında Dağcılık denilen evrensel bir branş olduğunu anladım. Ve etkinlik sonrası İzmir’e döndüğümde Ayşen’e dedim ki: İşte Bizim Kulübümüz, İDADİK!
3 Ekim 1995 günü İDADİK’in o zamanki merkezine gidip üye olduk. İDADİK’le ilk etkinliğimizi, o zamanlar İDADİK Yönetim Kurulu Başkanı olan Zekai Erdur Tezcanlı’nın rehberliğinde 15 Ekim 1995 tarihinde bir A Yürüyüşü olarak yaptık. Hemen o yıl Temel Dağcılık Eğitimi’ne katıldım. Önümde yepyeni bir spor hayatım başlamıştı ve harika insanlarla tanıştım. Daha sonra İDADİK üyeleri bünyesinde ‘yeniden yapılanma’ amacıyla oluşturulan Değişim-Dayanışma Grubu’na davet edildim. Ve devamında 10 Kasım 1996 tarihinde yapılan İdadik Genel Kurulu ile İdadik Yönetim Kurulu’na seçildim. Böylece İdadik’e üye olduktan bir yıl sonra yönetim kurulu üyesi olma onurunu yaşadım. Hayatımın hiçbir döneminde bu kadar kısa bir zamanda bir topluluk bu kadar değerli bir teveccüh göstermemişti bana. Bunu hiçbir zaman unutmadım ve unutmayacağım da!
Daha sonra 12 Kasım 1996 tarihinde İdadik Yönetim Kurulu Başkanı seçilerek, çok değerli yönetim kurulu üyesi arkadaşlarla önemli hizmetler yaptık. Bunların ayrıntılarını ilerde yazmayı düşündüğüm anılarımda vereceğim. Ama bugün sadece iki tane hususu ifade etmekle yetineceğim. Bunlardan birincisi kulüp yönetiminde eşitlik, açıklık ve şeffaflık politikaları yaşatarak Klübümüzü bir kurum haline getirdik. Ve ikincisi, yıllardır arkadaş çevremde sürekli konu ettiğimiz, Yüksek Dağcılık etkinliklerinde gerekli Temel Dağcılık eğitimlerinin zorunlu hale getirilmesi kararını 10 Mart 1997 tarihinde aldık. Bana göre bir devrim niteliğinde olan bu kararımızı, İDADİK adına katıldığım Türkiye Dağcılık Federasyonu İstişare Toplantıları’nda anlattım ve dağ kazalarının minumuma indirilmesini sağlayacak olan bu konunun, federasyonun Türkiye’deki tüm kulüplerinde benzer kararlarla aldırtılması için öncülük etmesini talep ettim. Burada ifade etmek istediğim bir husus daha var: O zamanki yönetim kurulu ile aldığımız bütün yönetim kurulu kararlarında oy çokluğuyla değil, oy birliği ile kararlar aldık. Dolayısıyla bütün hizmetlerimizin şerefi, o zamanki yönetim kurulu üyelerimize aittir. Burada isimlerini yazmaktan onur duyuyorum: Nigar Ertok, Ertuğrul Tugay, Volkan Ataköy, Cenk Balcıoğlu, Ali Celal Ayter, Alp Kitapçıoğlu(18.06.1997’den sonra yerine Durak Yılmaz).
Son olarak bu yazımı bugünlere getirmek üzere, İDADİK üyesi olduğum 26 yıl boyunca yaptığım, en sonuncusu 2 Şubat 2020 olmak üzere, İdadik etkinliklerimin dökümünü vereceğim. İDADİK programı olarak yürürlüğe konulan toplam 254 İdadik Etkinliğinde:
59 A Yürüyüşü, 81 B Yürüyüşü, 12 C Yürüyüşü, 55 Dağcılık Faaliyeti, 29 Dağ Kampı, 3 Bisiklet Etkinliği, 7 Rehberlik ve 15 Diğer Faaliyetler.
Pandemi sonrasında İdadik etkinliklerinde tekrar beraber olmak üzere, hepinize saygı ve selamlarımı sunarım. Şinasi yüksel.”
 
Bu yazım için Facebook İdadik Üyeleri Etkinlik Grubundan aldığım beğeniler ve yorumlar:
 
Murat Çalışkan Murano, Yavuz Kemal Argüz, Şenol Duman, Hilmiye Çalışkan, Mustafa Tüylek, Yavuz Doğan, Serdar Elmas, Silvio Braggiotti, Mustafa Akçali, Deniz Calik, Güldane Katar, Neriman Tınlayan, Esin Babüroğlu Parikh, Elvan Tekinkaya, Mehmet Oral, Nuray Türemen, Hasan Berat Kur, Ayse Nalbantsoy, Melek Besrin Bilgeman,  Mustafa Özer, Raziye Ceyhan, Ramazan Başaran.
 
MURAT ÇALIŞKAN MURANO: Valla iki dakikada okudum ve gayette güzel bir ifadeydi, ağzınıza sağlık, İDADİK ile daha nice senelere diyelim, sağlıkla kalın.  ŞİNASİ YÜKSEL: Teşekkür ederim. MURAT ÇALIŞKAN MURANO: Rica ederim selâmlar.

HAKKI YAŞAR EGEMEN: Şinasi bey eşim ve bende İDADİK ailesine 50’li yaşlarımızda katıldık. Üye olduğumuz süre içinde kulübün organize ettiği günübirlik yürüyüşler, kampçılık faaliyetleri ile başta Aladağlar trans etkinliği, Karadeniz Verçenik, Antalya Kızlarsirvisi, Isparta Barla dağı, Denizlo Honaz, Kayseri Erciyes yüksek dağ etkinliklerine gücümüz yettiği yere kadar katıldık. Kulüp sayesinde yurdumuzun birçok yerini yetenekli ve bilgili kulüp rehberleri sayesinde görme fırsatını bulduk. Bu meyanda kulübü bu günlere taşıyan yönetim kurulu üyeleri ile değerli üyelerine bir kere daha teşekkür ederiz. Tülay & H.Yaşar TC Hakki Yasar Egemen  ŞİNASİ YÜKSEL: Sevgili Tülay ve Yaşar Egemen teşekkür ederiz.Herşey İdadik için yaklaşımıyla çalışan üyelerimizin, karşılığı ödenemez gayretleriyle kurumlaşan bu Klüp hepimizin..Yeni etkinliklerde görüşme dileklerimle, iyi günler dilerim.

Bu yazım için Facebook hesabımdan aldığım beğeniler ve yorumlar:

Mustafa Özer, TC Oral Büyükyoldaş, Ümit Yılmaz, Deniz özgüç Aktürk, Ayla Arıkan, Soner Ulutan, Mehmet Ali Sener, Bulent Serter, Hakan Tasman, Ayaz Dilaver, Tülin Akın Nalkıran, Hacer Yılmaz, Fehmi Sirimoglu, Erkan Özer, Raziye Ceyhan, Ayse Nalbantsoy, Nefise Erkoç, Oral çağlar, Nevzat Erkol, TC Fatih Salih Oluç, Selma Yıldız, Erdogan Emre, Hasan Berat Kur, Asım Naycı, TC Aylin Gülbağ, Yasemin Dağaçar Gümüşler, Mehmet Haluk İnal, Mehmet Tural, Şerif Ahmet Dinçtürk, Zehra Günay Ersaçan, Melek Besrin Bilgeman, Mustafa Gökceylan, TC Yurdanur Ali Gezelge, Ozlem Karter Şener, Ayşe Hayal Gürhan, TC Ferda Tokatlı, Mustafa Münevver Dede.

ASIM NAYCI: Benimde her zaman ONUR duyduğum Kulüp olarak gönülden bağlıyım. Değerli kulüpte 18 yıl Üye olma şerefini taşıdım. Bu süre içinde, Ağrı Dağı dahil 18 ZİRVE Yaptım. Kulübe Gönülden Başarılar ve nice Kazasız ZİRVELER Dilerim. Tüm Kulüp Arkadaşlarıma sağlık ve huzur dilerim. Değerli. Şinasi, Sanada Sağlık ve Huzur dilerim. Gönülden Sevgiler. Dağlarda görüşmek dileğiyle. ŞİNASİ YÜKSEL: İnşallah Asım’cığım. Sevgiler..

İdadik 35.Kuruluş Yıldönümü çevrimiçi toplantısının video linkleri listesi:
1.Bölüm: Yönetim Kurulu Başkanı Tufan Yüksel’in giriş konuşması, 35. ve 25.Yıl plaketlerini alan bazı üyelerimizin duygularını aktarmaları;
2.Bölüm: Duayen üyelerin kulübün kuruluş hazırlıkları anlatımları( Ergun Kuyumcu, Gökhan Elmaslı, Arif Demir, Hasan Berat Kur);
3.Bölüm: Kulübümüzün kuruluşu öncesi ve dağcılık eğitimleri( İhsan Uğur);
4.Bölüm: Duayen üyelerimizin kulübümüzün kuruluşu ve logomuzun hikayesini anlatmaları(Hasan Berat Kur ve Arif Demir);
5.Bölüm: İDADİK ile tanışma hikayesi: 35 yıllık üyemiz Neriman Tınlayan;
6.Bölüm: İDADİK’te Eğitim-Planlama ve Teknik Kurul çalışmaları( Cemal Ergun Eruç);
7.Bölüm: Fikri Hepseven ve Nif Kulübenin İnşası( Cemal Yaman Goralı);
8.Bölüm: İDADİK ile sosyal etkinlikler( Zehra Ertok ve Murat Filik);
9.Bölüm: Kapanış Konuşması ve İDADİK 35. Yıldönümü anısına seçilmiş fotoğraflar videosu.
İdadik 35. Kurluş Yıldönümü çevrimiçi kutlaması geçeli 10 gün olmasına karşın, İdadik Facebook hesabında yayınlanan yukarıdaki videolarla ilgili olarak, benim bir kutlama mesajımdan başka herhangi bir yorum gelmemiştir. Bu durum benim için biraz hayalkırıklığı olmuştur. Zira yönetimin hertürlü iyiniyetli çabalarına karşın eksiklikler ve varsa yanlışlıkların düzeltilmesi gerekirdi. Belki de hiçbir eksiklik ve yanlışlık görmüyorlardır. Benim gördüklerim ve düşündüklerim var ve bunları kendimce önem sırasına göre aşağıda veriyorum. Zira İdadik Facebook hesabında kendi hesabıma bir yorum yaptığım için tekrar orada sazı elime almak istemiyorum!
İdadik 35. Kurluş Yıldönümü çevrimiçi kutlamasında; BENCE:
– Klübümüzün Kuruluş Süreci ve Kurucu Lideri Adnan Karatepe doyurucu olarak anlatılmamıştır;
– Klübümüzün 1995 Genel Kurulu’ndan çeyrek asır sonra gerçekleştirilen kurumlaşma çalışmalarına paralel olarak gelişen Dağcılık etkinlikleri yeterince ifade edilmemiştir;
– Klübümüzün Dağcılık Eğitim çalışmaları yeterince ifade edilmemiştir;
– Klübümüzün yoğun ilgi gören başarılı Koşu Grubu yeterince ifade edilmemiştir;
– Klübümüzün 7 sene yayın hayatını sürdüren İdadik Dergisi konu edilmemiştir.
Bunlar önemli gördüğüm hususlardır ve bu bellibaşlı eksikliklerin sonraki yıldönümlerinde dikkate alınacağını ümit ediyorum.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *