MUHARREM KAYA’NIN PAYAMLI MABEDİ(!)NDE BİR GÜN (26 January 2023)

Mabedi kutsal olmayan bir tapınak anlamında yazıyorum. Muharrem Kaya’nın harika tercihiyle seçtiği mekan ve dişiyle tırnağıyla yarattığı yaşam alanı, işletme atölyeleri, üzüm bağı ve meyve ağaçlarıyla şehir hayatına bu muhteşem seçeneği başka türlü tanımlayamıyorum.

Payamlı dedim ama köyün içinde değil evi. Köye yakın orman sınırında eğimli arazisinde. Çok yüksek çamların arasına ustaca yerleştirmiş tek katlı daire. Büyük pencerelerden orman alanına doğru eğime uygun olarak yerleştirilmiş diğer mekanlar izlenebiliyor. Çok uzaklara kadar vadilerle birbirine ilişkilenmiş yeşil tepelik araziye yayılmış görünen seyrek evler, Doğu Karadeniz yerleşimlerini anımsatıyor. Bu yüksekliklerde şaşırtmayan oldukça serin bir hava, ama tertemiz; insan nefes almaya doyamıyor!

Muharrem’le lafın belini kırdık! Kahvelerimizi içtikten sonra önce bağı ve çeşitli meyve ağaçlarını, zeytinleri izleyerek arazinin en alt kısmındaki  kuyuya kadar gezdik. Sonra geri dönüp üzüm ve domates suyu yaptığı işlikleri, sonra da şarap atölyesini ziyaret ettik. Muharrem öyle işler yapmış ki, burada hakkıyla  anlatabilemeyeceğim diye daha fazla detaya girmeye teşebbüs etmiyorum.

Suyunu arazisinden çıkardığı gibi, ihtiyacı olan elektriği güneş panellerinden sağlıyor. 10 vatlık bu sistemle yeterli aydınlatma, minik bir buzdolabı, TV ve internet enerjilerini temin ediyor. Banyo güneş enerjisi ile ve çamaşır makinesi için jeneratörü var. Bir de fırın yapmış bahçeye. Yoğurt keçi sütünden. Meyve kurutma mekanları ve pekmez kaynatma ocaklarını da unutmadan yazayım.

Arazi turundan sonra Muharrem’in bulgur pilavını kaşıkladık iştahla. Dağlardaki kamp günlerimizi hatırladım. Yanına üzüm suyu ve yoğurt nefisti. Dağ havası acıktırmış, ikinci tabak bulguru da götürdüm!

Muharrem beni Güzelbahçe’de karşılalmıştı, dönüşte Kavacık’tan gelen belediye otobüsüne yetiştirdi Payamlı’da. Vedalaşıp ayrıldığımızda bir rüyadan uyanmış gibi hissettim valla!

Bu güzel günde çektiğim fotoğraflardan seçtiklerimle hazırladığım albümü aşağıdaki linkten izleyebilirsiniz.

Not: Aşağıdaki fotoğrafları herhangi birine tıklayıp, açılan penceredeki veya klavyeniz üzerindeki ok işaretleri yönünde izleyebilirsiniz.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *