İDADİK KURULUŞ YILDÖNÜMÜNDE BİR KURUMLAŞMA MASALI:”DEĞİŞİM-DAYANIŞMA” (6 Mayıs 2022)

İzmir Dağcılık ve Doğa Sporları İhtisas Kulübümüz İDADİK, kurulduğu 1986 yılından itibaren İzmir’de ve Türkiye’de herzaman dağcılık sporunun seviyeli bir kuruluşu olarak yeralmıştır ve halen de gelişen bir olgunlukla aktivitelerine devam etmektedir. Bu karizmasını kuşkusuz öncelikle Kurucu Adnan Kayatepe ve arkadaşlarına borçludur. Dağcılık sporunu evrensel dağcılık bilgileriyle sürdüren kurucular ve kulüp üyeleri değerli anılar bırakan birçok etkinlik yaşatmışlardır. Geçen zaman içinde artan üye sayısı ile büyüyen İDADİK, kuruluşundan tam 10 yıl sonra 1996’da yaptığı genel kurul ile seçilen  yönetimiyle başlayan kulüp tüzüğüne uygun gelişimini sürdürerek bireysel idari yapılanmalardan uzaklaşıp kurum olma özelliklerini kazanmıştır. Bu yazıda bu önemli değişimi başlatan ve sonunda başarıya ulaşarak İDADİK’in bir kurum olarak bugünlere getirilmesini hayata geçiren Değişim-Dayanışma Grubu’nun destansı hikayesi konu edilmektedir. 

Aslında buna, yazının başlığındaki gibi ‘masal’ dememek gerekli. Zira İDADİK’te ‘Kurumlaşma’ süreci 1996 yılındaki başlangıcından itibaren çeyrek asrı geçti. Bunun en kolay gözüken kanıtı kulüp binasında yapılmış olan başkan fotoğrafları panosudur. Burada, kurucu başkandan sonraki 10 yılda, kurumlaşma sürecinin başladığı yıla kadar sadece bir adet başkan fotoğrafı vardır. Sonrasında ise her dönem ayrı bir başkan(yönetim) göreve gelmiştir. Yani artık İdadik’te ‘tek adam’ rejimi olmadığı gibi, bunun hayalini kuranlar olduğunu da sanmıyorum. Belki İDADİK geçmiş yönetimlerinde zaman zaman böyle özlemler sezildiyse de, bunun hep aslında İDADİK’e daha fazla hizmet etme aşkından olduğuna şüphe duyulmamıştır.

Yukarıda ifade edildiği gibi, İDADİK uzun süredir bir kurum özelliğini yaşatıyor. Bu sürecin nasıl başladığı ve bugünlere gelinmesindeki kilometre taşlarının tarihi doğru ve sistematik bir yazılı metin haline getirilip getirilmediğini sorgulamak gerekiyor. Bunlara kendimce olumlu yanıt bulamadığım için naçizane bu yazıyı kaleme alıyorum. Yıllarca dağcılık dergileri çıkaran bir kulübün bunu ihmal etmemesi gerekir. Hep çok kapsamlı bir doküman hazırlama arzumu gerçekleştiremeden bu günlere geldiysek de, hiç olmazsa kayda geçmesi için, bir yerden başlamalı.

Hemen ifade edeyim ki kurumlaşma sürecini başlatan ben değildim. Sonradan katıldığım Değişim-Dayanışma grubunda en çok yazan, çizen ve konuşanlarından olduğum için gerçekleştirme sürecinde de yönetimlerde görev verildim. İşte o dönemi kaydetmek muradıyla kaleme aldığım bu yazımı biraz hikaye tadında sürdürmek istiyorum; biraz ileri geri tarih atlamaları yaparak yazacağım.

İDADİK’e üye olduğum 1995 yılında bu süreç başlamıştı ve neredeyse tüm aktif üyeleri kapsıyordu. İDADİK’i kurumlaştırma ülküsü ile yapılan toplantılara davet edilince eşimle birlikte seve seve katılmıştık. Bu daveti yapan da o zamanların çok sevilen rehberi Muharrem Kaya idi. Bundan sonraki gelişmeyi 20 Ocak 2011 tarihinde yayınladığım blog yazımın ilk paragraflarından aktarıyorum:

” Sene 1995; Ayşen’le İDADİK’e üye olduğumuz ilk yıl. İDADİK’den önce çeşitli dağcılık gruplarıyla 1991 yılından itibaren düzenli olarak doğa yürüyüşlerine katıldığımız için daha ziyade B ve C gruplarıyla yürüyoruz. O zamanlar kulübün en popüler rehberinden birisi olan Muharrem Kaya bir yürüyüşte bana “İDADİK Tüzüğünü okudun mu?” diye sordu. Bocaladım bu soru karşısında, “Kulüp yönetiminden talep ettiğim halde bir kopya veremediler” dedim. O yıllarda bilgisayar henüz çok yaygınlaşmadığından sanal ortamdan bilgi edinme olanakları çok kısıtlıydı. “Ben kendi kopyamı vereyim, oku” dedi ve dağ çantasından çıkarıp bir basılı metin verdi.

Bir hafta sonra tüzüğü Muharrem’e iade ederken, fikrimi sordu. “Bu Tüzük ile bu Kulübün bir ilişkisi yok, ya da varsa henüz bunu hissedemiyorum.” dedim. Bunun üzerine Muharrem şöyle dedi: “İşte bu nedenle Kulübümüzde Tüzüğün tam olarak uygulanmasını isteyen üyelerle bir grup oluşturduk, amacımız İDADİK’i kurumlaştırmak!” diyerek beni toplantılarına davet etti. Kendilerine “Değişim-Dayanışma” ismini veren bu İDADİK üyeleri, bir sonraki Genel Kurulda yönetimi devraldı ve ben de yönetim kurulunda görev yaptım. “

“İDADİK yönetiminde çalıştığım sürece Muharrem’in o sorusunu hep hatırladım ve Tüzüğümüzü neredeyse ezbere bilirdim. Sonraki yıllarda da tüzük yenileme çalışmalarında hep görev aldım. Yönetim Kurulu olarak aldığımız bütün kararlarda Kulüp tüzük ve yönetmeliklerine kesinlikle bağlı kaldık. Zira inanıyorduk ki bir örgütü kurum yapan en önemli husus, eşitlik şeffaflık ve katılım evrensel pransipleri yanında, kuruluş kanunları tüzüklerine ve yönetmeliklerine harfiyen uymaktır. Zira Kulübün kuruluş amacını ve yönetim kurallarını belirleyen Tüzüğümüz, Kulübümüzün Anayasasıdır. Buna uymakta ne kadar dikkatli olursak, kurum olma özelliğimize o kadar yaklaşırız.”

Yazımın son kısmında Değişim-Dayanışma Grubu’nu  tanıtmak amacıyla 2 belge paylaşacağım. Aslıda ikinci belge olarak sunacağım evrak, Değişim-Dayanışma’yı tanıtan ilk belgenin ekidir.

Aşağıdaki belgeleri Değişim-Dayanışma Grubu hazırlamış ve o zamanki etkinliklerde üyelere elden dağıtmıştır. Belgelere geçmeden önce bir açıklama yapmak istiyorum: Değişim-Dayanışma grubu bünyesinden çıkarak genel kurul sonrası yönetime gelen ilk yönetim kurulu başkanı olarak, ne ben ne de yönetim kurulu arkadaşlarımız, hiçbir zaman önceki yönetimlerde kulüp için yapılan hizmetlere dönük eleştirel bir yaklaşım ve tavır içinde olmadık. Herzaman ileriye dönük olarak Değişim-Dayanışma ruhunda ifade edilen kurumlaşma sürecine kafa yorduk. Buna çok özenle dikkat ettik. Genel Kurul sonrası oluşan yasal idari sorgulamalara da hiç takılmadık. Halen bilmem neler olduğunu ve o konuların sonuçlarını; biz işimize baktık. Çünkü biliyorduk ki bizim kurumlaşma sürecinin başlangıcındaki yaklaşımımız ve hedeflerimiz, sonraki yönetimlere de olumlu olarak yansımalıydı. Bugün bu satırları yazarken arkadan gelen yönetimlerin çalışmalarını gördükçe bunu başardığımızı hissediyorum. Ne mutlu ki İDADİK var ve hep var olacaktır; hedefimiz de hep

” Türk gençlerini en iyi şekilde dağ ve doğa sporları içerisinde fiziksel, zihinsel ve toplumsal yönden eğitip ülkesine, topluma yararlı ve sağlıklı birer birey olarak katılmalarını sağlamak “

olacaktır.

BELGE:1

25 Eylül 1996

Sayın İDADİK üyesi,

              Bildiğiniz gibi İDADİK, 3-10 Kasım 1996 tarihinde Genel Kurul toplantısı yaparak mevcut yönetimin çalışmalarını değerlendirecek ve iki yıl için bütçesini hazırlayarak yeni yönetimini belirleyecektir.

               Uzunca bir süreden beri mevcut yönetimin aksaklıklarını gözleyen üyelerimiz bünyesinden yönetime aday yeni bir grup doğmuştur. Kendilerine Değişim-Dayanışma ismini alan grup, yeni katılımlarla büyüyerek son aylarda yapılan İDADİK etkinliklerinin hemen hemen tamamını üstlenmiştir. Öyle ki, mevcut yönetim değerli kurucu üyemiz Adnan Kayatepe’yi unutarak, her yıl Eylül ayında yapılan anma etkinliklerini düzenlememesi üzerine, Değişim-Dayanışma Emiralem’de anma yürüyüşü yaparak Gökkaya’da saygı duruşu ve söyleşi düzenlenmiştir. Böylece İDADİK’in onurlu geçmişine ve bu gününe sahip çıkan Değişim-Dayanışma, önümüzdeki Genel Kurul ile geleceğine de damgasını vuracaktır.

               Mevcut yönetimin son uygulaması ise bardağı taşıran son damla olmuştur. İDADİK’i keyfi olarak yönetmeyi alışkanlık haline getiren bu efendiler (zira İDADİK üyelerini cahil ve saf köleler sanmaktadırlar), önümüzdeki Genel Kurulda seçilemeyecekleri paniğiyle yakınlarına yeni bir dernek kurdurarak, 1997 yılbaşına kadar kira sözleşmemiz olmasına rağmen, yeni kurdukları kulübe yer açmak amacıyla İDADİK eşyalarını Alsancak’daki küçük bir daireye ve daha pahalı kira bedeli ile taşımaya yönelmişlerdir. Bu eylemi haber alan Değişim-Dayanışma üyeleri, Olağanüstü Genel Kurul toplantısı düzenleyecek sayıda İDADİK üyesi imzasını taşıyan dilekçelerini de belirterek noter aracılığıyla uyarmalarına karşın mevcut yönetim, İDADİK üyelerini zarara ve yeni adresteki yerin yetersizliği nedeniyle sıkıntıya sokmaktan kaçınmamıştır. Ancak İDADİK üyeleri köle değildir, yasal hakları vardır ve Değişim-Dayanışma yasal yolları açmıştır.

               Sizlerden İDADİK’in geleceğine sahip çıkmanızı ve Değişim-Dayanışma’nın yanında yeralmanızı bekliyoruz.

               Ekte Değişim-Dayanışma’nın program özeti vardır.

               Bilgilerinize arz olunur.

               Değişim-Dayanışma adına

               Volkan Ataköy

               Cenk Balcıoğlu

               Nigar Ertok

               Durak Sezgin

               Ertuğrul Tugay

               Şinasi Yüksel

 

BELGE:2(1.Belge’nin ekidir)

DEĞİŞİM-DAYANIŞMA PROGRAMI

AMAÇ

Bu program Değişim-Dayanışma’nın İDADİK yönetimine seçildiği takdirde yapmayı planladığı işlerdir.

Temel yaklaşımımız:

  • Tüm konularda her üyeyi bilgilendirecek bir yönetim(AÇIKLIK);

  • Kulüp olanaklarından eşit olarak yararlanma(EŞİTLİK);

  • Bütün üyelerin, teknik ve sosyal konularda, her türlü katılımlarını kazanmaktır(KATILIM).

KAPSAM

İDADİK Tüzük ve Yönetmeliği bütünüyle uygulanacaktır.

KURULUŞ

İDADİK  Kuruluş şemasındaki görev dağılımı tamamlanarak yönetime katılım tam olarak sağlanacaktır.

ALT YAPI

  • Kulüp binasının temiz tutulması sağlanacak ve altı gün açık olacak şekilde organize olunacakdır.

  • Teknik malzeme ve demirbaşların dökümü yapılacaktır.

ÜYELER

  • Kulüp yönetimi ile üyelerin ilişkilerini artırmak üzere her ay tüm üyelere açık söyleşi toplantıları yapılacaktır.

  • Dağcılığın temel eğitim konuları olarak Yürüyüşçülük, Kampçılık ve Tırmanıcılık etkinliklerineİDADİK’in bütün üyelerinin istekleri doğrultusunda katılımları desteklenecektir.

  • Çeşitli nedenlerle etkinliklerden uzak duran bazı eski değerli üyelerimizin yeniden kazanılmasına çalışılacaktır.

TEKNİK KONULAR

  • Federasyon eğitim programlarına paralel olarak eğitim planları yapılacak ve bu etkinliklere yüksek katılım sağlanacaktır.

  • Kulüp teknik malzemelerinin eğitim planlarına uygun olarak çoğaltılmasına çalışılacaktır.

  • İDADİK Tüzük ve Yönetmeliği’nin daha iyi uygulanılır hale getirilebilmesi amacıyla çalışmalar başlatılacakdır.

MALİ KONULAR

  • Üye aidatlarının düzgün olarak birikmesini sağlamak üzere geçmiş yılların dökümünü yaparak, aidat borçu olanların ödeme yapmaları için yeterli bir süre verilecektir.

  • Üye aidat borclarini ödememekte ısrar edenlerin Kulüple ilişkilerini keserek, aidatlarını zamanında ödeyenlerin hakları korunacaktır.

  • Bir banka hesabı ile aidat ödeme kolaylığı sağlanacaktır.

  • Kulübün aktif üye sayısı ve aidat gelirleri düzenli olarak kulüp panosunda tüm üyelere duyulacaktır.

ÇEŞİTLİ KONULAR

Kulüp mali durumu elverdiği oranda:

  • Merkezi bir yerdeİDADİK’e yakışan bir bina kiralanacaktır;

  • Kulübün açılması, temizliği ve korunması amacıyla bir eleman işe alınacaktır;

  • Kulübe bir bilgisayar ve video alınacaktır;

  • Kulüp etkinliklerine uygun periyodik dergilere abone olunacak ve teknik kitaplar satın alınacaktır.

 

İDADİK KURULUŞ YILDÖNÜMÜNDE BİR KURUMLAŞMA MASALI:”DEĞİŞİM-DAYANIŞMA” (6 Mayıs 2022)” hakkında 2 yorum

  1. Kuruluşumuzun 36. yılında aynı bakış açısını taşıyor olmak bir ayrıcalık sağlıyor İDADİK’e.
    Çok yerinde bir hatırlatma/ hatırlama oldu Şinasi bey.
    Çok detay ve çaba var bizi bugünlere getiren ve elbette emek…
    Bir de tüzüğümüzde olmayan ancak hepimizin hayata geçirdiği demokratik yönetim anlayışımızı belirtmeliyiz.
    Her dönem değişen başkanlık anlayışımız ve onun uygulanışından hiç taviz vermedik.
    İyi ki kısacık aktardığınız önemli çabalarınızla yeni bir yola girilmiş.
    İyi ki İDADİK var…
    Katkısı olan arkadaşlarımıza bir kez daha teşekkür ediyorum.

  2. “Değişim-Dayanışma” Hareketi İdadik tarihindeki önemli kilometre taşlarından birisi. O zamanlarda hemen hemen bütün aktif üyelerin gücünü arkasına alarak genel kurulda rakipsiz olarak yönetimi devralmıştı. Klübü kurumlaştırma amacıyla başlayan harekete son zamanlarında katıldığım için, hikayesinin kaleme alınmasını öncülere bırakmıştım. Sonra hiç değilse yazımda paylaştığım 2 belgenin kayıtlara geçmesini istedim. Değişim-Dayanışma devamındaki yönetim kurulu çalışmalarında, hep ileriye dönük olarak, kurumlaşma yapılanmalarına emek verdik. Esasında, görevli olduğum dönemlerde yönetimlerde çalışan arkadaşlarla birlikte yaptıklarımızı kaleme almak istiyorum. Doğru ve sistematik bir anlatım dili yakalayacak bir havamı bulunca inşallah..
    Yorum yazdığınız için teşekkür ederim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir