ARKAS’TA PARİS HAVASI

Arkas Sanat Merkezi’ndeki Paris Havası isimli sergide, ikinci Dünya Savaşı sonrası Paris’in özgürlük ortamında Türk sanatçılarının resim, heykel, afiş gibi eserlerinin Türkiye Cumhuriyeti çağdaş sanat tarihinin önemli dönemini oluşturduğu işlenmektedir. Zamanın Fransız ve Avrupalı sanatçıları ile birlikte ve hiçbir komplekse kapılmadan varedip yaşattıkları sanat ortamı, büyük bir beğeni ve takdir toplamıştır. İlk anda isimlerini ifade edebildiğim Fikret Mualla, Avni Arbaş, Kuzgun Acar, Abidin Dino gibi bu sanatçıların yapıtları, o günlerden günümüze kadar Türk Çağdaş Sanatı öncüleri olarak halen zevkle izlenmektedir.

Bütün bu süreci Arkas Küratörleri Arkas Sanat Merkezi’ndeki Paris Havası isimli sergide gene çok zevkli, özenli ve bilgi verici bir şekilde halkımıza sunuyor.  Yeni yılda Şubat ortasına kadar(12.02.2023) mutlaka, belki birkaç defa, gezilmesi gerekir diyorum.

 
 
 
Sergi girişinde, daha önceki sergiler de dahil, her türlü bilgiyi içeren çok kaliteli kağıda renkli baskılı kitaplar var. Ancak bir tanesini sorduğumda(PICASSO) 290 TL dediler, iki %40 indirimdeymiş, yine de bana pahalı geldi doğrusu. Ben sergide sunulan küçük broşürü yazıya döktüm.
 
SERGİ
28.09.2022
12.02.2022
L’AIR DE PARİS HAVASI
ÉCOLE DE PARIS
1945-1968
ÇAĞDAŞ TÜRK SANATI
ARKAS SANAT MERKEZİ
L’Airde Paris – Paris Havası sergisi ülkemizde şimdiye kadar üzerinde yeterince düşülmemiş sorulardan yola çıkmaktadır: Türk Sanatı ne zaman özgüven kazanarak, özgünleşti? Sanatçılarımız ne zaman Avrupalı hocalarının etkilerinden uzaklaşarak kendi ayaklarının üstünde durabildiler? Dahası 1940’lara dek sanatsal üretimin odağındaki “yetersiz olma psikolojisinin” aşılmasında Paris’e yerleşen sanatç katkısı nedir?
Sergi, 1945-68 yılları arasında Paris’te bulunmuş sanatçıların resim, heykel, fotoğraf, desen başta olmak üzere deneysel çalışmalarını bir araya getirirken, bu kentin II. Dünya Savaşı’ndan sonra sanatçılara tanıdığı özgürleştirici dinamikleri ele almayı hedefliyor. Çağdaş Türk Sanatı açısından -sergide yer alan mektuplara, defterlere ve belgelere de yansıyan- bu dinamikleri önemli, ayrıcalıklı kılan “tarihsel bağlamda” yeni bir dönemi başlatmış olmalarıdır.
Dr. Necmi Sönmez / Küratör
LEOPOLD LEVY
FİKRET MUALLA
HALE ASAF
FAHRELNİSSA ZEiD
ZEKİ FAİK İZER
NURULLAH BERK
HAKKI ANLI
SABRİ BERKEL
FÜREYA KORAL
ABİDİN DİNO
HULUSİ MERCAN
SELİM TURAN
CİHAT BURAK
ADNAN VARINCA
ŞÜKRİYE DİKMEN
AVNİ ARBAŞ
İLHAN KOMAN
LEYLA GAMSIZ
LÜTFİ ÖZKÖK
NEŞET GÜNAL
NEJAD DEVRİM
MÜBİN ORHON
NEDİM GÜNSÜR
TİRAJE DİKMEN
ADNAN ÇOKER
TURAN EROL
KUZGUN ACAR
REMZİ RAŞA
SEMİRAMİS ZORLU
ALBERT BITRAN
OKTAY GÜNDAY
FERİT iŞCAN
ERDAL ALANTAR
GÜNEŞ KARABUDA
YÜKSEL ARSLAN
MÜZEHHER BİLEN PASİN
ARKAS SANAT MERKEZİ
Tarihi Fransa Konsolosluğu binasının deniz tarafında yer alan Arkas Sanat Merkezi, Mimar Emmanuel Pontremoli tarafından 1906 yılında inşa edilmiştir. 1922 yangınından kurtulan İzmir’deki nadir yapılardan biri olan ancak zaman içinde yıpranan bina, Arkas Holding’in üstlendiği 2010 yılındaki özenli restorasyondan sonra eski ihtişamlı günlerine kavuşmuştur. Fransız Hükümeti tarafından yirmi yıllığına Arkas Holding’e tahsis edilen bina, Kasım 2011’de, Arkas Sanat Merkezi adı altında açılmıştır.
Arkas Sanat Merkezi, İzmir’e kazandırılmış tarihi bir bina olmasının yanında, bugüne kadar gerçekleştirdiği ücretsiz ziyaret edilebilen sergiler ve uluslararası işbirlikleri ile İzmir kültür sanat hayatının önde gelen mekanlarından biri olmaya devam ediyor.
ZİYARET GÜNLERİ VE SAATLERİ
Pazartesi hariç, Salı-Pazar 10.00-18.00
Bilgi için: 0232 464 66 OO – GİRİŞ ÜCRETSİZDİR.
1380 Sokak No:1 Alsancak İzmir
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir