LOS ANGELES’DE BİR MÜZE: THE GETTY VILLA (17 Mayıs 2010)

Bilindiği gibi Los Angeles bir tarihi yerler ve müzeler diyarı değil. Aksine, insan uygarlığının bugün ulaştığı düzeydeki göz alıcı parlaklıkta renkli bir yaşam, gösteri ve eğlence kenti. Bunu bu büyük şehrin her bölgesinde kolayca gözlemek ve icabında bazı etkinliklere katılarak bizzat yaşamak mümkün. İşte bütün bu renkli ışıklar ve görkemli eserlere ilaveten burada yaşayanlara insanoğlunun yeryüzündeki köklerini hatırlatan ve kıymetli örneklerini sergileyen pırlanta gibi çok değerli bir müze The Getty Villa.

ABD’nin batısında yeralan Californiya Eyaletinin Büyük Okyanus kıyısına yerleşmiş Los Angeles şehrinin kuzeyindeki Malibu’da, hemen Pasifik kıyısında yeralan The Getty Villa, büyük bir bahçe ortasına yapılmış modern bir müze. Aslında tabi ki Dünyadaki benzerlerine göre çok küçük olmasına karşın müze binası, bahçeler, amfitiyatro ve kafeteryasıyla kişiye “İşte müze böyle yapılır” dedirten şirin bir tesis.

The Getty Villa’nın tarihi J.Paul Getty’nin bu araziyi 1945’de satın almasıyla başlamış. 1954’de kendi evindeki Yunan ve Roma eserlerini sergilemesiyle başlayan özel müzesi için 1968’de “The Villa dei Papiri” denilen 1.Yüzyıl Roma Evi tarzındaki bu müze binasını inşa ettirmiş. 2006 yılında diğer üniteleriyle bugünkü halini alan tesiste antik Yunan, Roma ve Etruscan kültürlerine ait sanat eserleri sergilenmektedir.

The Getty Villa’daki eserler arasında doğal olarak bugünkü Türkiye sınırları içinden getirilenler özellikle ilgimizi çekti. Bunların bir kısmını ve eserlerin altında verilen açıklamalarının fotoğraflarını çektim. Aşağıdaki linkten müzede çektiğim fotoğraflardan seçtiklerimi izleyebilirsiniz. İyi seyirler.

Not: Aşağıdaki fotoğrafları, herhangi birine tıklayıp, açılan penceredeki veya klavyeniz üzerindeki ok işaretleri yönünde izleyebilirsiniz..

 

LOS ANGELES’DE BİR MÜZE: THE GETTY VILLA (17 Mayıs 2010)” hakkında bir yorum

  1. GEZDİĞİNİZ YERLER VE ÇEKMİŞ OLDUĞUNUZ FOTOĞRAFLAR ÇOK GÜZEL, ÖZELLİKLEDE BİZİM ÜLKEMİZİ İLGİLENDİREN FOTOLAR. HANİ ”O TAŞLARDAN BİZDE ÇOK VAR” DİYEN ZEVAT İLE ONLARIN BUGÜNKÜ TEMSİLCİLERİNE İBRETLİK OLSUN.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir