Yenimahalle (1964)

BİR TUTKUDUR SİNEMA; ANKARA YENİMAHALLE’DE BAŞLADI!

Liseyi Ankara Yenimahalle’deki Mustafa Kemal Lisesi’nde 1964-66 yıllarında okudum. Sonra Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi’ndeki ilk “Üniversiteli” yıllarımda da Yenimahalle’de yaşadım. O zamanlar 2 katlı bahçeli evlerden oluşan Yenimahalle, şimdilerin çok katlı yapılaşmasında ikamet edenlerin hiç bir şekilde hayal edemeyecekleri kadar güzel bir mahalleydi. Muhtemelen o zamanlar biz de bunun pek farkında değildik. Yenimahalle’deki yıllarımda yaşadığım pek çok anılarım ve halen orada yaşayan harika arkadaşlarım var. Onları başka yazılarımda yadeceğim, bugünkü konum başlıkta belirttiğim gibi Yenimahalle’de yeşeren sinema tutkumla ilgili anılarım.

Yenimahalle’deki kiralık evimiz, Aras Sokak’ın Akın Caddesi’ne birleştiği noktadaki 1 No’lu ilk apartmandaydı. Burası troleybüs hattının 11. son durağına yakındı ama Akın Caddesi’nden aşağı yürüyünce 5. ve 6. Durak arasına iniverirdik. O yıllarda zorunlu olarak erkeklerin kaydolduğu Mustafa Kemal Lisesi ise 2. ve 3. Durak arasındaydı. Böylece her sabah evden okula yaklaşık 3-4 durak yürürken 5. Durak’taki Alemdar Sineması önünden geçerdim. O zamanlar Cumartesi günleri saat 10:30’da ucuz matine vardı ve genellikle 2 film oynatılırdı. Gene o zamanlar hafta boyunca tam gün ve Cumartesi’leri 3 ders öğrenim vardı. Cumartesi’leri 10:15 gibi okuldan çıkardık. Ben koşarak Alemdar Sineması 10:30 matinesine yetişmeye çalışırdım.

Bana lise çağlarımda sinemayı sevdiren yerdir Alemdar Sineması. Her sabah önünden geçerken Cumartesi izleyeceğim filmin afişlerine, fotoğraflarına bakardım hayran hayran. Muhtemelen o filmler hakkında bulduğum yazıları okurdum düzenli olarak evimize alınan Cumhuriyet Gazetesi’nden. Akşamı iple çeker, Babam mesai dönüşü eve gelince paltosunun cebinden Cumhuriyet’i kapardım. Şimdi hiçbirini hatırlamıyorum ama sanırım çoğu western ağırlıklı Hollywood  filmleriydi. Şu anda aklıma gelen o yılların bazı ünlü filmleri yazıyorum:  Spartaküs, Ben-Hur, Tatlı Hayat, Lolita, Alkatraz Kuşçusu, Yılanların Öcü, Kuşlar, Sapık.

Bu sinema organizasyonumun bir başka boyutu da para konusuydu. Zira dört çocuklu bir öğretmen bütçesinden sinema bileti için para talep etmem mümkün değildi. Buna karşın her gün bir simit almam için bana verilen 25 kuruşluk harçlığımı biriktirebilirdim. Zaten haftasonu ucuz matine de 125 kuruştu ve benim hesabıma denk geliyordu!

Ne kadar mutlu olurdum sinemaya gidebildiğim için, kolayca anlatamam. Bir hafta boyunca hayalini kurduğum o anları hiç unutmuyorum. 
 

Halen devam ediyor kuşkusuz bu tutku, haftada bir mutlaka bir film izlemeye çalışıyorum. Bu hafta Gizem Treni, Dovlatov veya Kurt Dişi isimli filmler izlenebilir. 

 
 
İyi Seyirler!
(17 Ağustos 2018)
 
 
 

(04.02.2017)

Yenimahalle (1964)” hakkında 2 yorum

  1. Merhaba Şinasi Bey,
    Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümünde Yenimahalle hakkında master yapıyorum, araştırmam sırasında blogunuza denk geldim..Yenimahallenin tarihi ile alakali değerli görseller ve bilgiler barındırıyor cidden, öncelikle teşekkür ederim Eğer daha fazlası elinizde varsa benimle paylaşırsanız çok memnun olurum Ayrıca bazı görsellerin nerelerden ve hangi yıllarda çekildiği ile alakalı bir bilgilendirme yapabilir misiniz sormak istedim.

    Şimdiden teşekkürler..

  2. Merhaba Merve Hanım.
    Blok sayfamda yorum yaptığınız için teşekkür ederim.
    Anılarımdan okuduğunuz gibi Lise yıllarımda ailemle birlikte birkaç sene Ankara Yenimahalle’de kiracı olarak kaldık. Ben Üniversiteye başladıktan birkaç yıl sonra, başka semtlere taşındık.
    Benim Yenimahale ilgili bir çok gençlik anım var. Onları fırsat buldukça yazıp blok köşemde paylaşmak istiyorum. Ancak o dönemlerle ilgili olarak kendi çektiğim hiçbir fotoğrafım yok. Sizin mimari master konunuza yardımcı olacak hiçbir belge de yok bende maalesef!
    Birkaç yıl önce tesadüfen katıldığım bir Facebook grubunda pek çok kişinin anılarını ve fotoğraflarını paylaştığını gördüm.
    https://www.facebook.com/groups/1404948179802798/
    ANKARA YENİMAHALLE HATIRALARI(MUSTAFA HATİPOĞLU) isimli bu herkese açık gruptan başka birkaç tane de kapalı grupları var. Bunlarla iletişim kurarsanız, sizlere yardımcı olacaklarını sanıyorum. Zaten ben de, anılarımda paylaştığım fotoğrafları buralardan almıştım.
    Ayrıca bu grubun üyeleri aylık, haftalık gibi periyotlarla Ankara Yenimahalle’de bir kafede toplanıyorlar. Bu toplantılara da katılırsınız, hem Kurucu Mustafa Hatipoğlu ile hem de diğer bir çok Yenimahalleli İle tanışabilirsiniz. Ve belki de işinize yarayacak bir çok bilgi ve belgeye ulaşabilirsiniz diye umuyorum.
    Siz iyi çalışmalar, başarılar dilerim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir