Çevre Birimi (9 Mart 2019)

Çevre Birimi – 9 Mart 2019

TÜRKİYE’DE:

TERMİK SANTRALLARA FİLTRE TAKMA ZORUNLULUĞU GERİ GELDİ!

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde görüşülen Maden Kanunu’nda yeralan 45.Madde Kanun’dan çıkarıldı. Sözkonusu Madde’ye göre, kömürlü termik santralların baca gazı arıtma sistemi, kül barajı gibi çevre yatırımlarına iki yıl daha erteleme getiriliyordu. Çıkarma Teklif tüm siyasi partilerin ortak önerisi olarak sunulmuştu. Böylece termik santralların bulunduğu illerdeki yerel grupların başlattığı “Temiz Hava Hakkı Talebi” kampanyası, TBMM’de kabul görmüş oldu.

Türkiye’deki kömürlü termik santrallar 2013 yılında özelleştirilmişti. Bu santralların yeni sahiplerine, 2019 yılı sonuna kadar çevre yatırımlarını tamamlamaları için süre verilmişti. Bu süre içerisinde santrallar, filtre ve baca gazı arıtma sistemleri gibi çevre yatırımlarını yapmadan 6 yıl boyunca zehirli gazları doğrudan havaya saldılar. Maden Kanunu’ndan 45.Madde çıkarılınca, 2 sene daha çevreyi ayni şekilde kirletebilme imkanını kaybettiler. Böylece Çanakkale, Kahramanmaraş, Karabük, Kütahya, Manisa, Muğla, Sivas, Şırnak ve Zonguldak’ta bulunan santrallar bu sene sonuna kadar tüm çevre yatırımlarını bitirmek zorundalar.

Yasa kapsamındaki santralların bulunduğu beş ilin yerel platformları ve Temiz Hava Hakkı Platformu’nun başlattığı imza kampanyasına 60 binden fazla kişi katılmış. Siyasi parti grup başkan vekillerine yönelik imzalar, 12 Şubat 2019’da TBMM’deki bütün siyasi parti grup başkan vekilleri ve bu santralların bulunduğu illerin milletvekilleri ile paylaşılmıştı. Meclis Genel Kurulu’nda 14 Şubat 2019 Perşembe günü görüşülen ve yılda 1100 erken ölüme neden olabileceği ifade edilen Maden Kanunu Teklifi’nin 45. Madde’si, tüm siyasi partilerin verdiği ortak önerge ile geri çekildi.

DÜNYA’DA

DÜNYA’YI PLASTİK KİRLİLİĞİNDEN BİLE DAHA ÇOK TEHDİT EDEN TEHLİKE: İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ

Plastik Kirliliği, Dünya’da üzerinde durulan, çevre ve canlılar için büyük tehlike arz eden bir konu. Ancak Dünya’yı, çok daha fazla tehdit eden bir problem var: İklim Değişikliği.

Plastik, doğada uzun yıllar kaybolmayan, Dünya’ya ve canlıların yaşamına büyük zararlar verebilen bir madde olarak biliniyor. Yapılan araştırmalara göre, plastik kirliliği konusunda yapılan çalışmalar sayesinde, toplumun büyük bir kısmı bu konuda oldukça bilinçli hareket ediyor. Bilim insanları verilen bireysel çabadan oldukça memnun ancak sürekli göz önüne sürülen plastik kirliliğinin, Dünya’nın yüz yüze olduğu çok daha ciddi bir problemi gölgede bıraktığına işaret ediyor.

İklim değişikliği, Dünya’nın yıllardır yaşadığı ciddi bir problem. Bu problemin çözülmesi için sadece bireysel çabalar değil, devletlerin, kurum ve kuruluşların birlikte hareketini gerektiren büyük adımların atılması gerekiyor. Son yıllarda çevre kirliliği ve canlı yaşamın tehlikesi konusunda, plastik kirliliği ön plana çıkarılıyor. Yapılan analizlere göre, “plastik kirliliği” çevreye en büyük zararları veren oluşumlardan bir tanesi, ancak “iklim değişikliği” Dünya üzerindeki yaşam konusunda asıl tehdidi oluşturuyor. Durum böyle olunca bilim insanları artık bir uyarı yapmanın gerekli olduğunu düşünerek bir açıklama yaptılar.

Gezegenimizin geleceği konusunda birçok farklı etmenin birden kontrol altında tutulması gerektiğini vurgulayan bilim insanları, bunların başında “iklim değişikliğinin” geldiğini vurguladılar. Sıcaklık artışının 1,5 derecede tutulmaması halinde, çok yakın gelecekte ciddi sorunlar yaşayacağımızın altını çizen araştırma ekibi: “Sosyal medya ve televizyonlarda plastik kirliliğinin, deniz canlılarına verdiği zararlar gösterilerek kişiler bilinçlendiriliyor. Bu durum oldukça güzel ancak çoğu insan, iklim değişikliğinin bütün canlılara vereceği zararlardan bihaber. Üstelik bu konuda sadece bireysel çabalar yeterli değil. Devletler ve tüm kuruluşların ortak çalışmaları ile acilen iklim değişikliğine neden olan konular hakkında önlem alınmalı” dedi.

Kaynak: WebTekno

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir