‘PARDON’ TACİZ EDİYOR! (17 Kasım 2017)

Son yıllarda sosyal hayatımızda PARDON demek çok yaygınlaştı. Olur olmaz her yerde ‘pardon’ kullanılıyor. Kimsenin hangi kelimeyi kullanacağına hiçbir şekilde karışmam da, bana ‘pardon’ diye hitap edildiğinde bazen haksızlığa uğradığımı düşünüyorum.

Örneğin otobüste veya metroda eğer oturacak yer yok da ayakta duruyorsam, bazen inmek isteyen birisi benden yol vermem için izin isterken ‘pardon’ diyor. Bu öyle bir ses tonu ki sanki ben yanlış yerde durup inmesine engel oluyormuşum gibi; yani azarlar gibi!

Ya da örneğin bir süpermarkette bir raftan ürün seçerken geçmek isteyen birisi kulağımın dibinde patlatıyor ‘pardon’u! Gene aynı ses tonu ve azarlayıcı ifade ile, yanlış yerde duruyorum veya onun alışverişine engel oluyormuşum gibi. Oysa ‘müsade eder misiniz’ demek o kadar zor mu! Ya da ‘izninizle geçmek istiyorum’. Kendisini fark etmiş olsam zaten geçmesine yardımcı olurum.

Diğer örnekler de, bir toplulukta söz almak isterken, bir kuyrukta aradan geçmek isterken, bir ortamda birine seslenirken bir ‘pardon’dur gidiyor! Ben bu şekilde kullanılan ‘pardon’un azarlayıcı ifadesinden çok rahatsız oluyorum. Bilmiyorum siz ne düşünüyorsunuz? Yoksa bunu yazmakla gereksiz bir iş mi yaptım?

Pardon!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir