Dumanlıdağ’da A Grubu Yürüyüşü ve İdadik’e Mektup(E) (25 Ocak 2015)

Mevsim gereği yağmurlu günler sürerken, bu sabah Ayşen evde kalmayı tercih etti. Ben de giyisilerimi yağışa göre ayarlayıp İdadik’e katılmak istedim. Bugünkü programları Dumanlıdağ’da B Grubu zirve yapacakken, A da, Hatundere’den Uzunhasanlar Çeşmesi mevkiine kadar yürüyecek. Doğrusu, bugüne kadar 55 Dumanlıdağ etkinliğinde 13 defa zirve yaptıysam da, bu defa yağmurda zirveyi gözüm kesmedi; A Grubunu tercih ettim. Sonra öğrendik ki, B Grubu da zirveye kadar gitmekten vazgeçmiş, zira şiddetli yağış ve fırtına bekleniyordu.

27

Sabah erkenden kalkıp kahvaltımı hazırladım ve Liz’i dışarı çıkarıp kısa bir yürüyüş yaptırdıktan sonra mamasını verdim. Hatundere’ye vardığımda İdadik’liler kahvelerde kahvaltı yapıyorlardı. Yürüyüşe başlamalarını otomobilimde beklerken bir süre mobil telefon internet sayfalarında gezindim.

11

İnsanlar kahvelerden çıkmaya başlayınca ben de çantamı sırtlayıp rehbere bakındım. Zira halihazırdaki İdadik yönetiminin kararına göre etkinliklere kulübün kiraladığı araçla gelmeyen üyelerden talep edilen 5 TL katkı parasını kendisine takdim edeceğim. Kulüp etkinliklerine kendi imkanları ile gelen üyeyi cezalandırmak gibi olan bu karar bence son derece yanlış ve hele bunu bağış olarak kabul etmek de ilaveten etik değil. Bu fikirlerimi yazılı olarak İdadik Yönetim Kurulu’na hitaben kaleme alıp Yönetim Kurulu Başkanı’na elden vermiştim. Kulübün 3 aylık programlarını ve sosyal medya sayfalarını düzenli olarak takip ettiğim halde, ne sözkonusu Yönetim Kurulu Kararı’ndan bir haber vardı ve ne de benim yazımdan sonra bir değişiklik yapılıp yapılmadığı hakkında bir bilgim.

Kulüp programında yazılı olan rehber bugün mazereti olduğundan yerine etkinliğe önderlik edecek Mustafa Singör’e durumu açıklamak yerine, sözkonusu yazımın bir kopyasını okuttum. İdadik’e yazdığım bu yazıyı aşağıda aynen veriyorum:

————————————

27 Kasım 2014

İDADİK Yönetim Kurulu’na,

İdadik Kulübümüzün programı olarak ilan edilen 23 Kasım 2014 tarihindeki Çukurköy-Suuçan Şelalesi doğa yürüyüşüne eşimle katıldım. Etkinlik sırasında bir İdadik Yönetim Kurulu üyesi arkadaşım, etkinliğe Kulübün organize ettiği ulaşım aracıyla gelmediğim için rehberlik ücreti olarak kişi başı 5 TL ücret ödememi talep etti. Bu konuda bir yönetim kararı olup olmadığını sorduğumda, yönetim kurulu kararı aldıklarını ifade etti. Böyle bir kararı neden aldıklarını sorduğumda da, Kulübün ulaşım firması ile yaptıkları anlaşmada taahhüt ettikleri katılımı sağlayamadıklarında Kulüp olarak ödeme yapmak zorunda kalındığından Kulüp zarara uğramaktadır şeklinde belirttiler.

Açıkça ifade edeyim, başımdan aşağı kaynar sular boşanmış gibi oldum. Böyle bir para istenmesine sanki ben sebep olmuşum gibi çok utandım ve şaşkınlıkla birkaç cümle geveledim. Yönetim Kurulu Kararı olduğu için, haklı olarak konuyu hiçbir şekilde tartışmak istemeyen Yönetim Kurulu Üyesi arkadaşım, istersem etkinlikte bulunan Yönetim Kurulu Başkanı ile görüşebileceğimi ifade etti. Bu teklif bana uygun gelmedi, zira bu karar Yönetim Kurulu Başkanı’nın bireysel kararı değildir.  Bu, Yönetim Kurulu Kararı ise Başkan da bir oy kullanmıştır. Bilindiği gibi İdadik, Başkanlık ile değil, Yönetim Kurulu ile yönetilir. Genel Kurullarda Yönetim Kurulu seçilir ve kararlar Yönetim Kurulu Kararı olarak yürürlüğe geçer. Geçmişte kendini yetki bakımından yönetim kurulu üzerinde görme heyecanı duyan arkadaşlarımız olmuş olabilir, ama bunu görev şevkiyle yaptıkları kabul görmüştür. Yönetim Kurlu Başkanı, Yönetim Kurulu’nu ve Kulübü temsil eder; bireysel karar yetkileri yoktur, temsili bir makamdır.

Talep edilen 10 TL ücreti ödememek için itiraz ettiğim düşünülmesin diye hemen talep edilen parayı ödedim ve bundan sonra ne yapacağımı düşünmeye başladım. Hiç karışmayabilirim, ama kararı uygun bulmadığımı düşünüyorsam bunu ifade etmemek ve sadece içten içe eleştirmek samimiyetsizlik ve sorumsuzluk gibi geldi bana. Konuşmak ise tartışma zemini karşılıklı olarak bir daha düşünme olanağı  tanıyamayacağı için verimli olmaz diye düşündüm. En iyisi yazmak ve yazıya dökülürken karşılıklı olarak enine boyuna düşünebilme olanağına kavuşmak.

Kulüp ilan ettiği programlarına katılmak üzere bir ulaşım hizmeti teklif ediyorsa, bu hizmet kendisine uygun olmadığı durumlarda kendi olanaklarıyla etkinliğe katılan, aidatını düzenli olarak ödeyen bir üyeden, ilave para istemek herşeyden önce bana ayıp gibi geliyor! Hele bu parayı rehberlik hizmeti olarak talep edip Kulübe bağış olarak kabul edileceğini ifade etmek de en hafifinden etik değil.

Kulübün aidatını ödeyen üyelerinden herhangi bir bahane ile para talep edilmesi, hukukçu olmadığım için emin değilim, bana hukuki gelmiyor. Bu konuda Genel Kurul Kararı gerekir mi, bilemiyorum. Ancak şu an uygulanan iyi bir yol gibi gözükmüyor bana. Kulüp gelirlerini artırmanın bilinen çeşitli yöntemleri mevcuttur.

Bir eleştri getirince çözüm üzerine de kafa yormak gerekir diye düşünürüm. Bence öncelikle Kulüp olarak sunulan ulaşım hizmeti maliyetlerini ciddi olarak sorgulamak gerekir. Sizlere somut olarak örnekler sunamıyorum şu anda, ancak benzer etkinliklere diğer organizasyonlardaki ulaşım maliyetlerinin daha düşük olduğuna dair bir çok söylem duyduğumu belirtmek isterim.

Kulüp Yönetimi olarak ulaşım hizmeti veren özel kuruluşla yapılan sözleşmelerde bağlayıcı hükümlerden kaçınmalıyız. Önemli olanın, Kulüp üyelerinin maddi ve manevi kazanımlarına daha fazla dikkat etmek olduğunu unutmamak gerekir. Kulübümüz bünyesinde öğrenciler, emekliler ve dar gelirliler vardır. Bilindiği gibi Dağcılık etkinliklerinde ulaşım giderleri, malzeme giderlerinden sonraki en büyük kalemdir.

Kuşkusuz Yönetim Kurulu’nda görevli arkadaşlarımız da düşünmüş taşınmış bir çıkış olarak da bunu görmüşler. Bence tekrar düşünmek gerekir. Diyelim ki konuyu tekrar düşünüp tartışıp yeni bir karar alma noktasına gelindi; ne güzel, hiç çekinmeden  ve yanlışta(tabi bana göre) ısrar etmeden, zararın neresinden dönülürse kardır diye düşünerek yeni bir karar almak gerekir.

İdadik Yönetim Kurulu’muz sözkonusu kararı devam ettirecekse, kuşkusuz bu kendi bilecekleri bir husustur; zira Genel Kurul Kararı ile yetkilidirler. Eğer bu kararın arkasında durulacaksa üyeleri daha açık bilgilendirmek gerekir. Ayrıca akıl akıldan üstündür, bu konuda tüm üyelerden yeni öneriler de beklenebilir. Zira biz üyeler de, övgülerimizi esirgemediğimiz gibi yapıcı eleştirilerle yönetimlere yardımcı olmalıyız anlayışındayım. Dedikodu, hemen sosyal medyada tartışmak veya içten içe eleştirme sorumsuzluktur diye düşünüyorum.

Selam ve saygılarımla, üstlendiğiniz görevlerinizde başarılar ve kolaylıklar dilerim. 

Şinasi Yüksel

 Üye No: 1380

Menemen, Villakent Mahallesi, 5130 Sokak, No:3, İZMİR

—————————————–

17

Rehber böyle bir konu hakkında bilgisi olmadığını ve böyle bir karar varsa da çok saçma bulduğunu söyliyerek 5 TL parayı kabul etmedi. İdadik Yönetim Kurulu kararını benim gibi saçma bulan bir arkadaşımın varlığına çok mutlu oldum.

25

Tekrar etkinliğe döneyim, bugün İdadik üyelerinin bir kısmı Kış Eğitimi’nde ve bir kısmı da Klimanjaro Etkinliği için yurtdışında. Hava da yağmurlu bulutlu olunca katılım gerçekten az, ve A Grubu yürüyüşçüleri benimle birlikte 12 kişiyiz. Grupta rehberden başka tanıdığım birkaç kişiden biri, Tayfun Turan.

15

Saat 9:50 gibi Hatundere’den Dumanlıdağ’a doğru sağ taraftaki yoldan yürüyüşe başlamıştık. Köprüden sonra köy dışındaki evleri geçene kadar yürüdük. Daha sonra sağdan yükselerek patikada ilerledik ve ilk çeşmeye ulaştık. Dumanlıdağ uzaktan ağacı az çıplak bir dağ gibi gözükse de çeşmeleri çok boldur. O kadar ki bazen yürüyüşçüler daha lezzetli olanlarını bildiklerinde çeşme seçerler.

31

İlk çeşmedeki minik moladan sonra hemen çeşmenin arkasından tekrar yükseldik. Yukarılarda yemyeşil açıklıklar içinden dağa doğru yükselerek devam ettik. Çevremizdeki tepelerdeki bulutların yavaş yavaş çoğalmalarına karşın hava açık. Rüzgar kuvvetli değil, yani yürüyüş için çok uygun bir ortam. Grup çok uyumlu ve rehberimiz çok güzel bir tempoda yürütüyor; gidiş geliş 12 km olan bu parkuru geçen Perşembe tek başına gelip bilgilerini tazelemiş!

33

Hedefimizdeki Uzunhasanlar Çeşmesi mevkiine doğru sorunsuz bir şekilde devam ettik. Son kısımlarda yeni başlayan birkaç yürüyüşçü biraz yorulduysa da genelde grup iyi durumda. Mola yerindeki Akçaağaç nedeniyle buraya köylüler Akçeşme diyorlar. Gerçekten de akçaağaç ve çeşme, geride Dumanlıdağ zirvesi, çok güzel bir panoramik görüntü oluyor.

35

Hava iyice kapattığı ve biraz da rüzgar olduğu için öğle molasını bir saatten az tuttuk. Dönüş yolunda gene ayni parkuru kullandık ve sorun olmadan saat 15:50 gibi Hatundere’ye indik; yağmura yakalanmadan etkinliği bitirdik. Demek ki temiz 5 saat yürümüşüz.

49

Bu etkinlikte çektiğim ve arkadaşlarımın medyada paylaştığı fotoğraflardan seçtiklerimle hazırladığım albümü aşağıdaki linkten izleyebilirsiniz:

Not: Aşağıdaki fotoğrafları, herhangi birine tıklayıp, açılan penceredeki veya klavyeniz üzerindeki ok işaretleri yönünde izleyebilirsiniz.

GROUP A WALKING ACTIVITY and LETTER TO IDADIK – Jan.25, 2015

As the rainy days continued due to the season, Ayşen preferred to stay at home. Arranging my clothes for the rain, I chose to attend Idadik. Their program Group B will climb to the top, A will walk from Hatundere to Uzunhasanlar Fountain area. To be honest, I did not dare to climb to the summit on such a rainy day today, even though I went to the top 13 times in 55 Dumanlıdağ events; I preferred Group A. Then we learned that Group B also gave up from the summit due to heavy rain and storm expectation.

I woke up early in the morning, prepared my breakfast and took Liz for a little walk, then gave her food. Idadik people were having breakfast when I arrived in Hatundere. While I was waiting for them to walk in my car, I surfed the internet for a while with my cell phone.

When they got out, I packed the bag and looked at the guide. Because according to the existing decision of the Board of Directors, I will give 5 TL as the money requested from those who do not come to the events with the vehicle rented by the Club. In my opinion this decision is absolutely wrong because of it seems like a punishment for someone who comes to Club activities with their own means, and it is also unethical. I had written these ideas in writing to the Board of Directors of İdadik and had handed the letter over to the Chairman of the Board. Although I always regularly follow the 3-month programs and the Club’s social media page, I did not know the decision of the Board of Directors on this issue, and even after my letter no changes were made or not.

Mustafa Singör will guide us today as the guide written in the club program did not attend today for an excuse, I did not want to explain, but I made him read a copy of the letter. This letter that I had written to İdadik, I give below.

..

The Letter

..

The Guide did not accept the 5 TL, saying he has known nothing about on the subject and if there is such a decision it is absurd. I was happy to meet a friend of mine who found this Board decision absurd.

Let me go back to the event again, today a part of İdadik members in Winter Education and another part is aboard for Klimanjaro Event. At the same time as the weather is very rainy cloudy, participation is really very low. And we are 12 walkers of Group A with me. Tayfun Turhan is the only person I know in the group except the guide.

At around 09:50, we started from Hatundere in the direction of Dumanlıdağ from the road on the right. After crossing the bridge, we walked until we finished the houses outside the village. Then we continued to ascend from the right on the path and reached the first fountain. Although it looks naked due to the few trees on the Dumanlıdağ hills, it has many fountains. Sometimes hikers even choose which fountain tastes better. After a short break in the first fountain, we rose again just behind the fountain.

At high altitudes, we continued to rise from some green open spaces to the direction of mountain top. The weather was clear, although the clouds increased over the hills around us. The wind was not strong, so the conditions was very good for walking. The group was very harmonious and our guide adjusted the walking tempo very well. Last Thursday our guide had walked lonely to fresh the information of the path which it takes 12 km round trip.

We continued our goal of Uzunhasanlar Çeşmesi without any problem. The group was in good condition overall, although some new trekkers were tired on the last part of the course. The villagers call this fountain Akçeşme because of the Akçaağaç tree in this resting place. Akçaağaç Tree and fountain in front, Dumanlıdağ Peak in the background were creating really beautiful panoramic views.

We stayed less than an hour during the lunch break due to getting dark and rising winds. On the way back, we reached Hatundere at 15:50, using the same route. We finished the event before having rain. İt means we walked exactly 5 hours.

You can watch the album I prepared from the photos I took at this event and the photos shared by my friends in the media from the link below.

Note: To watch the photos below, you can click on any of them and watch them in the direction of the arrow in the pop-up window or by using the arrow signs on your keyboard.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir