HAYRETTİN KARACA ARBORETUMU ZİYARETİ (14 Aralık 1996)

(15 Nisan 2020)

İdadik Hatıra Ormanı’nı büyütmeye devam ettiğımız yıllardı. Kulübümüz içinde dağcılık etkinlikleri yanında çevre ve doğa konularında etkin olarak çalışan TEMA üyesi arkadaşlarımız bizlere çok yardımcı oluyorlardı. Başta şu anda isim olarak sadece Selma Ay’ı anımsadığım bu arkadaşlarımızın teklifi ile, orman ağaçlarını tanımak için TEMA’nın Karaca Arboretumu’nu ziyaret etmeyi planlamıştık.

Karaca Arboretumu, 1980 yılında TEMA Vakfı kurucusu Hayrettin Karaca tarafından kurulmuştu. Yalova-Termal karayolu üzerinde, il merkezine 5 km mesafedeki Samanlı Köyü sınırları içerisinde bulunuyordu. 1996 yılının 14-15 Aralık haftasonunda yaptığımız Yalova Gezisi programında önce Karaca Arboretumu ziyaret edilecekti. O gün bizlere arboretumu gezdiren TEMA Elemanı arkadaşlarımız, günün sürprizi olarak, TEMA Başkanı Hayrettin Karaca’nın akşam bizlerle olacağını söyledi.

Hayrettin Karaca ile tanışmak için akşamı bekleme heyecanı duyarken, parkın bir noktasında kendisiyle karşılaşıverdik. TEMA’lı arkadaşlarım hemen beni orman ağaçlandırma hususundaki duyarlılığım ve katkılarım ile anlatarak kendisiyle tanıştırdıktan sonra, hiç beklemediğim bir tepki aldım Hayrettin Karaca’dan, resmen azarı yedim!

“Sizin dikeceğiniz fidanların kökleri kısadır. Oysa doğal
fidanların kökleri çok uzundur ve büyüyünce görkemli ağaçlar olurlar. Sizin
dikeceğiniz fidanlardan ancak cüce ormanlar olur ve doğal fidanları
yokedersiniz, çok yazık olur!”

Bu benzeri sözler üzerine, kendi adıma söylüyorum, şaşkınlığımı hatırlıyorum. Hatta suçluluk duydum. Zira o zamanlar İDADİK Yönetim Kurulu Başkanı idim ve Hayrettin Karaca’ya “Ağacı Ormanı Seven Başkanımız” diye tanıştırılmıştım. İdadik olarak her yıl biraz daha büyütmeye çalıştığımız bir hatıra ormanı yaptığımızdan bahsederek, tebrikleri kabul etmeye hazırlanıyordum.

İzmir’de son yıllardaki orman yangınlarından sonra ormanlara ağaç dikmek için çok büyük çağrılar yapılırken, Hayrettin Karaca’nın şu sözleri hep aklıma gelir: Ormana ağaç dikmeyin. İlle de ağaç dikecekseniz, ovalarda tarlalara dikin. Ormandaki güçlü ağaç fideleri yangından sonra dahi, ormanı güçlendirir tekrar. Yeter ki ormana dokunmayın!

Ruhun Şad Olsun “Ağaç Dede” Hayrettin Karaca

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir